“Da je za ovu tapiseriju znala Madlin Olbrajt, možda ne bi bombardovala Srbiju” (VIDEO)

02.07.2021

09:30 >> 19:15

0

U francuskom dvorcu Šenonso, u dolini Loare, nalazi se ogromna tapiserija koja prikazuje Kosovsku bitku

“Da je za ovu tapiseriju znala Madlin Olbrajt, možda ne bi bombardovala Srbiju” (VIDEO)
Copyright Pixabay/Dvorac Šenonso

U francuskom dvorcu Šenonso, smeštenom u dolini reke Loare, nalazi se tapiserija koja prikazuje Kosovski boj, a s kojom je javnost upoznata tek kada je Jelena, supruga profesora vizantologije na Sorboni dr Boška Bojovića, posetila ovaj zamak.

Ogromnu i veoma skupu tapiseriju je, prema rečima kustosa, naručila francuska kraljevska kuća, jer se na Kosovu odigrala najvažnija bitka u srednjem veku u Evropi. Tapiserija je dimenzija 5,5 X 3,5 metra i nalazi se u predvorju privatnih odaja Katarine Mediči na prvom spratu.

Izrađena je u 16. veku u flamanskom gradu Odenaru, gde su bile najveće tkačnice koje su izrađivale tapiserije velikih dimenzija kako bi prekrile kamene zidove dvoraca.

Printscreen/Twitter/qendrimrgashi

U središtu tapiserije je prikazan patrijarh Spiridon koji blagosilja hrišćansku vojsku, dok turska vojska odstupa na slonovima. U to vreme, u Evropi, jedino su ih oni koristili. U donjem delu se nalazi scena odsecanja glave caru Lazaru, a tu je predstavljena I kneginja Milica.

Iznad tapiserije je navedeno da je na njoj prikazana Kosovska bitka koja se odigrala 1389. godine, a ispod tapiserije je uprava dvorca postavila još jedna natpis na kojem je zapisano:

– Da je za ovu tapiseriju znala Madlin Olbrajt, možda ne bi bombardovala Srbiju.

Pretpostavlja se da je tapiserija otkupljena na nekoj aukciji i da je u dvorac stigla pre desetak godina, a prema nekim indicijama, drugi deo tapiserije se nalazi u privatnoj kolekciji Iva Sen Lorana, kaže profesor dr Boško Bojović.

Dvorac Šenonso

Zamak se nalazi u blizini istoimenog seoceta i uzdiže se iznad vode. Posle Versaja, ovo je najposećeniji francuski dvorac. Godišnje ga poseti 80.000 turista. Zovu ga i “dvorcem na vodi” , kao i “ženskim dvorcem”, zbog dama koje su odigrale ključnu ulogu u njegovoj istoriji.

Prvobitni dvorac je napravlje u 13. veku, ali je spaljen 1412. godine, zbog pobune plemićke porodice Markes koja je bila njegov vlasnik. Nekoliko decenija kasnije obnovio ga je Žan Markes, ali ga je njegov naslednik prodao dvorskom nastojniku kralja Šarla VIII, Tomasu Bojeru, koji ga je srušio I sagradio potpuno nov za šest godina.

Pixabay/Dvorac Šenonso

Međutim, zbog neplaćenih dugova kraljevskoj porodici, Fransoa I Valoa je konfiskovao zamak 1535. godine, a desetak godina kasnije ga je kralj Anri II poklonio svojoj ljubavnici Dijani de Poatje.

Francuzi imaju izreku: “Putujući dolinom Loare, od zamka do zamka, ljubav se najduže zadržala u dvorcu Šenanso.”

Dvorac 1753. godine otkupljuje madam Luiz Dupin, i on postaje mesto okupljanja francuske elite. Česti gosti su bili Volter, Monteskje I Žan-Žak Ruso. Naslednici dvorac prodaju hemičaru Peluzu, čija je supruga obnovila zdanje.

Pixabay/Dvorac Šenonso

Početkom Prvog svetskog rata, dvorac kupuje poznati vlasnik fabrike čokolade Menije, koji ga je tokom rata pretvorio u bolnicu za ranjenike. Tokom Drugog svetskog rata, dvorac su bombardovali i Nemci I saveznici. Posle rata je ponovo restauriran.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike