Da li ste za ručak sa lavovima ili doručak sa orangutanima? Upoznajte neke od najneobičnijih svetskih zoo-vrtova

07.11.2022

15:12

0

Autor: 24sedam

Za prave ljubitelje divljeg sveta

Da li ste za ručak sa lavovima ili doručak sa orangutanima? Upoznajte neke od najneobičnijih svetskih zoo-vrtova
Zoo vrt - Copyright Profimedia

Sa milionima zooloških vrtova koji se nalaze širom sveta, neki se ističu više od drugih. U potrazi za najzanimljivijim naći ćete Nojevu barku, kamene statue, imperije leptira, ali i avanture nazvane "Ručak sa lavovima" i "Doručak sa orangutanima".

Pogledajte najneobičnije zoološke vrtove širom sveta.

Biblijski zoološki vrt, Jerusalim

Profimedia
 

Ideja nastanka ovog zoo-vrta bila je da se životinje koje su pomenute u Svetoj knjizi, prikažu. Mnoge od njih danas više ne postoje u Izraelu, zbog čega ih nije moguće prikazati sve ali je zato vrt postao dom i za mnoge druge ugrožene vrste životinja. Sastoji se iz dva nivoa, sa raznim biljkama i simboličnim zidovima nazvanim Mojsijevi zidovi, kao i građevinom – drvenim brodom koja asocira na Nojevu barku.

Kameni vrt, Kuba

Ovaj zoološki vrt na Kubi je jedina lokacija na našoj listi koja zapravo ne sadrži žive vrste, već samo njihove kamene replike. Smešten u provinciji Gvantanamo, Stone Zoo poseduje preko 400 komada stena inspirisanih životinjama pronađenim u divljini.

Među najpopularnijim za fotografisanje su lav, slon, džinovske zmije i majmun koji zaista privlače gomilu ogromnih razmera u fizički ustajalu baštu nalik zoološkom vrtu. Iako je prilično bizarno zamisliti zoološki vrt koji čak i nema žive životinje, impresivno i detaljno detaljno kameno svetilište dočekuje velike gužve svake godine.

Svet leptira, Florida

Profimedia
 

Opsesija Ronalda Boendera leptirima pretvorila se u najveću farmu leptira na svetu, koja se nalazi u Coconut Creeku na Floridi. Boender je osnovao farmu 1988. na 3 hektara ispunjenim volijerima, botaničkom baštom, farmom leptira i istraživačkim centrom. Dom za preko 5.000 leptira različitih rasa, volijera u parku čak prima i najveću populaciju letećih kolibrija na svetu.

Zoološki vrt Lujan, Argentina

Kao najkontroverzniji zoološki vrt na svetu, argentinski zoološki vrt Lujan zaista pruža posetiocima parka blisko i lično iskustvo života. U parku od 37 hektara nalaze se masivne zveri poput lavova, tigrova, puma, azijskih slonova i mrkih medveda. Takođe možete videti manje vrste kao što su lisice, jeleni, morski lavovi, tukani i još mnogo toga. Ali šta ih razlikuje od bilo kog drugog zoološkog vrta?

Profimedia
 

Ne postoji ništa između posetilaca parka i životinja; ni staklo, ni žičane ograde, ništa. Opasnost zapravo ne leži u činjenici da ove životinje slobodno lutaju po parku, iako je to prilično zapanjujuće videti. Nažalost, po cenu životinja, osoblje parka ih redovno daje jakim sedativima kako bi pružilo tako jedinstveno iskustvo.

Zoo-vrt bez ograda, Singapur

U ovom vrtu životinje su praktično slobodne - nema rešetki i ćelija. Dakle, na ovom mestu možete osetiti čitav šarm da budete u divljoj tropskoj šumi.

Profimedia
 

Zoološki vrt otvoren je 1973. godine i jedan je od najzanimljivijih znamenitosti ove zemlje. Ono zauzima veliku teritoriju čak 28 hektara. Neke popularne zabave u zoo-vrtu u Singapuru - "Ručak sa lavovima" i "Doručak sa orangutanima".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike