Muja je već osam decenija atrakcija Zoo-vrta: Najčešće je nepomičan, a živahan postane zbog jedne stvari

09.08.2021

07:29 >> 09:50

0

Autor: Jovana Vrećo

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju

Muja je već osam decenija atrakcija Zoo-vrta: Najčešće je nepomičan, a živahan postane zbog jedne stvari
Copyright Muja/YouTube

Aligator Muja stigao je na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt u Beogradu.

Deka, kako ga od milošte zovu u Vrtu dobre nade, trenutno je najstariji živi američki aligator na svetu, koji je već decenijama atrakcija svima koji posete zoološki vrt.

Pročitajte još:

Uspeo je da preživi sva razorna bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu – prvo nacističko, a potom i savezničko bombardovanje, kada su stradale gotovo sve životinje.

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, a u svoju veteransku “knjižicu” upisao je i treće veliko bombardovanje Beograda u 20. veku – NATO agresiju iz 1999. godine.

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju, ali je on i danas živahan, naročito kada oseti hranu.

Promene raspoloženja

Aligator Muja, Pritnscreen/ Youtube

Najčešće je nepomičan, samo kada stigne hrana postane živahan, a kada je “vreme za odmor”, teško da mu išta može skrenuti pažnju.

Zato je postavljena i tabla u Beo zoo-vrtu, na kojoj piše: Ne gađajte ga nikakvim predmetima ni hranom. Ni buka ga sigurno neće naterati da se pomeri.

Beogradsko “Vreme” je 10. avgusta 1937. godine objavilo da je Muja prethodnog dana u Zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili deluje znatno starije, a po procenama kompetentnih ljudi misli se da je tada već imao desetak godina.

Foto: 24sedam

Da je njegova priča odavno prevazišla lokalne okvire, svedoči i reportaža čuvenog britanskog BBC-ja koji je Muju i njegov istorijski život stavio u glavne svetske vesti za 20. jun 2021. godine.

Pročitajte još:

I međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike