Da li ste čuli da je jedan pingvin unapređen u pukovnika, a jedan mačak u gradonačelnika?

12.07.2022

14:03

0

Autor: A.G.

Žirafe imaju jaslice, a slonovi umesto cucli sisaju svoje surle

Da li ste čuli da je jedan pingvin unapređen u pukovnika, a jedan mačak u gradonačelnika?
profimedia-0297744762 - Copyright Profimedia

Životinje su oduvek bile deo naših života i u velikoj meri su uticale na to kako doživljavamo prirodu. Ugradili smo ih u mitove, legende i kulturu i na osnovu njih stvorili mitska bića i bogove. Naša fascinacija i ljubav prema njima nastavljena je i u modernim vremenima.

Predstavljamo vam neke potpuno šašave činjenice o najneverovatnijim vrstama naše planete.

Mlade žirafe imaju svoju verziju vrtića. Jedna odrasla ženka ostaje da čuva mlade dok ostale majke idu da nabave hranu.

Pixabay
 

Pošto mužjaci žirafe ne učestvuju u vaspitanju mladih, ženke okupljaju mlade u stado i kreću se zajedno. Ponekad će jedna od odraslih ženki ostati sa mladuncima, dok su ostale negde u potrazi za hranom i pićem. Takva praksa poznata je kao jaslice.

Morske vidre drže jedna drugu za šape dok dremaju da se ne bi udaljile.

Vidre vole da spavaju plutajući po vodi, a jedini problem su talasi koji ih mogu odneti dok se odmaraju.

Pixabay
 

Zbog toga formiraju ono što je poznato kao splavovi, odnosno grupe vidri koje se međusobno drže za šape. Splavovi su tipično jednopolne grupe, mada se primećuju i splavovi parova suprotnog pola. Splav obično sadrži 10 do 100 vidri, a najveća do sada brojala je njih 2.000.

Postoji grad na Aljasci gde je gradonačelnik bio mačka po imenu Stabs.

Služio je 20 godina i voleo je svakog popodneva da ode u obližnji restoran da pije vodu napunjenu mačjom travom iz čaše za vino.

Printscreen/YouTube
 

S obzirom da je reč o malom mestu sa tek 900 stanovnika, njegov status gradonačelnika bio je više simboličan nego „ozbiljan“ – ali odluka je bila ozbiljna. Podržavali su ga na vlasti gotovo dvadeset godina, tj. njegov ceo životni vek.

Nije voleo rad, niti je imao ikakve kvalifikacije, a uživao je u finim stvarima i hrani. Stabs je preminuo 21. jula 2017. godine, nakon što je služio 20 godina kao gradonačelnik Talkeetne.

Pacovi se smeju kada ih golicate i pokazuju altruizam pomažući drugom pacovima u nevolji.

Baš kao i ljudi, pacovi moraju biti raspoloženi da bi uživali u golicanju.

24sedam/Profimedia
 

Još jedna zanimljiva stvar u vezi sa pacovima je da su oni veoma društvena stvorenja i da funkcionišu posebno dobro kada imaju bar jednog prijatelja istog pola. Iako u početku može doći do tuče kada se grupa pacova okupi, u roku od dve nedelje do mesec dana ona prestaje i oni postaju veoma prijateljski nastrojeni jedni prema drugima, čak i pomažu u brizi o bolesnom prijatelju.

Bebe slonovi sisaju vrh svoje surle, baš kao što bebe sisaju palac.

Profimedia
 

Sisanje surle se viđa kod slonova svih uzrasta, iako iz različitih razloga. Mlađi slonovi baš kao i bebe traže bezbrižnost, dok stariji to rade kada se osećaju nervozno ili nesigurno.

U zoološkom vrtu u Edinburgu postoji kraljevski pingvin poznat kao „Sir Nils Olav“ koji je bio glavni pukovnik garde norveškog kralja i unapređen u brigadira 2016. godine.

Profimedia
 

Godine 1961, kada je Norveška kraljeva garda posetila Edinburg da bi izvela vežbe, poručnik Nils Egelijen se zainteresovao za koloniju pingvina u zoološkom vrtu. Već drugi put kada su posetili Edinburg 1972. godine, pukovni je zahtevao da puk usvoji kraljevskog pingvina koji je kasnije nazvan „Nils Olav“ u čast njega i tadašnjeg kralja Olava V od Norveške.

Olav je dobio čin kaplara i unapređivan je svaki put kada je garda posetila Edinburg. Kada je Olav umro nakon unapređenja u narednika 1987. godine, drugi dvogodišnjak je zauzeo njegovo mesto i preuzeo njegovo ime i čin. Godine 2005. imenovan je za glavnog pukovnika garde, a njegova bronzana statua postavljena je u zoološkom vrtu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike