Svetska prestonica rakuna! Kako su mali neodoljivi lopovi osvojili ceo grad?

18.07.2022

14:12

0

Autor: A.G.

Neki ih vole, neki mrze, a neki od svega naprave dobar štos

Svetska prestonica rakuna! Kako su mali neodoljivi lopovi osvojili ceo grad?
profimedia-0298429541 - Copyright Profimedia

Većina stanovnika Toronta ima bar jednu priču o rakunima. Kradu krofne. Voze se metroom. Pojavljuju se na bejzbol utakmicama, provaljuju u banke.

Zbog bitke koje godinama vodi sa ovim nestašnim životinjama nalik lopovima dobio je i nadimak „svetska prestonica rakuna“.

„Rakuni su kao ljudi. Neki su mirni, neki radoznali“, rekao je Derik Mečesni, vlasnik kompanije za kontrolu divljih životinja iz Toronta.

Profimedia
 

Tokom godina, životinje su postale simbol sve veće muke grada koji se brzo širi, gde se svi bore za parče prostora, pa i rakuni.

Neki ih vole, neki ih mrze, neki od svega naprave dobar marketing ili štos. Popularne turističke majice „Toronto protiv svih“ sada nose natpis „Rakuni protiv Toronta“, a njihove lopovske oči postale su simbol brojnih kompanija i agencija.

Profimedia
 

I sve se to nekako dalo preživeti dok nije počelo "zatvaranje" usled pandemije koronavirusa. S toliko ljudi koji su ostajali u svojim domovima, rakunima su naprasno propali svi planovi. Čak je i The Guardian pisao o tome kako je pandemija koronavirusa teško pogodila i rakune.

Godine 2015, frustracija noćnim napadima rakuna kulminirala je naporom od 30 miliona dolara da se napravi nemoguće - kante za smeće otporne na rakune.

Profimedia
 

Kada je predstavljen novi dizajn, jedan medij u Torontu ga je bez daha opisao kao „čudo ergonomskog dizajna“.

Gradonačelnik Džon Tori je tada ponosno istupio rekavši: „Spremni smo, naoružani smo i motivisani da pokažemo da ne možemo biti poraženi od ovih stvorenja.

Brojni Kanađani već su odustali od ideje da će ikada nadmudriti rakune. „Krivimo ih zato što su pametni i snalažljivi, ali mi smo ih na to naterali. To je naš teret“, izjavila je jedna Kanađanka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike