Vrata kuća i automobila ovde su uvek otključana: Kakav je život u svetskoj prestonici polarnih medveda?

13.04.2022

14:00

0

Autor: A.G.

U Čerčilu danas broj medveda premašuje broj ljudi

Vrata kuća i automobila ovde su uvek otključana: Kakav je život u svetskoj prestonici polarnih medveda?
Polarni medvedi u Čerčilu - Copyright Profimedia

Jednom godišnje kanadski grad Čerčil postaje svetska prestonica polarnih medveda.

U kasnu jesen, na stotine njih okuplja se na zapadnoj obali zaliva Hadson, gde provode nedelje čekajući da se formira led dovoljno debeo da izdrži njihovu težinu. Kada se to dogodi, kreću u lov na svoj glavni izvor hrane - foke.

Ova godišnja migracija učinila je grad Čerčil idealnom destinacijom za hiljade turista koji svake godine dolaze da izbliza vide polarne medvede.

Profimedia
 

Polarni medvedi lutaju po plaži i spavaju na stenama, ali ponekad hrabro ušetaju pravo u glavnu gradsku ulicu, te je za stanovnike ovog hladnog grada život sa najvećim kopnenim mesojedima neizbežna životna činjenica koja poziva na oprez.

Ili kako bi meštani rekli - „Lako je prepoznati kada je neko iz Čerčila jer uvek pažljivo pogleda pre nego što izađe iz kuće".

Svako u ovom udaljenom kanadskom gradu ima za ispričati bar jednu bizarnu priču u kojoj je glavni akter medved.

Profimedia
 

Zbog toga su vrata kuća i automobila na ovom mestu uvek otključana, odnosno spremna za one koji moraju brzo da uskoče u sklonište. Koliko god mogu, stanovnici jednostavno izbegavaju mesta gde medveda ima najviše, odnosno obale reka ili noć, kada su medvedi posebno aktivni.

Profimedia
 

Kada ste u Čerčilu uvek postoji mogućnost da sretnete polarnog medveda, zbog čega je grad osnovao takozvanu "medveđu patrolu" koja nadgleda područje kao i dežurnu liniju koju ljudi mogu da pozovu i prijave da su videli medveda: 675-BEAR.

Profimedia
 

Aktivan je i radarski sistem, "beardar", koji upozorava da se medved približava. Zastrašivanje je prva taktika koju medveđa patrola koristi kada vidi da se medved približava gradu. Ako to ne uspe, pribegava se gumenim mecima ili pištolju za pejntbol.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike