Da li nas Fejsbuk prisluškuje?

27.10.2021

09:30

0

Portparol ove društvene mreže je to demantovao i objasnio da se oglasi formiraju na osnovu interesovanja

Da li nas Fejsbuk prisluškuje?
mobile-1087845_1280 - Copyright Pixabay

Vlasnica kafića u SAD tvrdi da Fejsbuk može da nas prisluškuje preko mobilnog telefona. Korisnica TikTok-a, po imenom @sheafast tvrdi da je posle razgovora koji je vodila uživo sa kolegom, počela da dobija preko ove društvene mreže oglase za zobeno mleko.

-Vlasnica sam kafića i trenutno nas muči nedostatak zobenog mleka. Moj dobavljač je tražio sastanak kako bih probala različite vrste. Te iste večeri kada sam se vratila kući na Fejsbuku me dočekalo mnogo oglasa za zobeno mleko, iako nisam koristila mobilni telefon tokom razgovora sa kolegom, prenosi britanski San.

Vlasnica tvrdi da nije pretraživala zobeno mleko niti je otključala mobilni telefon dok je dobavljač bio sa njom

-Slušaju nas. Upozorenje, napisala je u opisu videa.

Mnogi su ispod njenog videa komentarisali kako misle da ih Fejsbuk prisluškuje, iako ne postoje čvrsti dokazi koji podupiru tu teoriju.

Pixabay
 

Fejsbuk je više puta negirao te navode i objasnio da se oglasi baziraju prema interesima i informacijama profila korisnika:

-Fejsbuk ne koristi mikrofon mobilnog telefona za kreiranje oglasa ili promene onoga što vidite na naslovnoj strani. Neki nedavni članci sugerišu da prisluškujemo razgovore korisnika kako bismo im prikazali relevantne oglase. To nije istina, objasnio je portparol Fejsbuka. 

-Oglase prikazujemo na temelju interesa korisnika i drugih podataka s profila, a ne na onome o čemu govorite naglas. Pristupamo vašem mikrofonu samo ako ste dali dopuštenje našoj aplikaciji i ako aktivno koristite neki sadržaj koja zahteva zvuk. To može uključivati ​​snimanje videozapisa ili korišćenje sadržaja koje smo uveli pre dve godine za uključivanje muzike ili drugog zvuka u vaše statuse, pojasnio je portparol Fejsbuka. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike