Dobro je znati: Šta je alternativa ako ponovo padnu društvene mreže i aplikacije za razmenu poruka?

06.10.2021

12:30

0

Od "pada" Faceboka, Instagrama i WhatsAppa, najviše su profitirali aplikacije Telegram i Signal

Dobro je znati: Šta je alternativa ako ponovo padnu društvene mreže i aplikacije za razmenu poruka?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Čitavih šest sati je trajala drama zbog pada društvenih mreža Facebook i Intagram, kao i aplikacije za razmenu poruka WhatsApp. Mnogi su tada shvatili koliko su zavisni i da ne znaju šta će sa vremenom i rukama da rade.

A ako se ponovo desi slična situacija, dobro je znati da su alternativne aplikacije za komunikacuju Signal i Telegram. Čak je nedavno i Ilon Mask savetovao prelazak na Signal, aplikaciju koja je imala stotine hiljada preuzimanja u samo nekoliko sati tokom "pada" Zakerbergovih aplikacija.

Pixabay
 

Kao i WhatsApp, Telegram je takođe IM (instant messaging) aplikacija koja omogućava razmenu poruka. Obe aplikacije koriste korisnikov broj telefona kako bi putem njega pristupili kontaktima iz  imenika, i obe relativno slično izgledaju kada ih koristimo.

Ali Telegram nudi nekoliko zanimljivih opcija poput poruka koje se same uništavaju (koje podržavaju i Messenger i WhatsApp), botova za gifove i slike koje se mogu koristiti u razgovorima, slanje svih vrsta fajlova do 2GB bez ograničenja i korišćenja korisničkog imena umesto broja telefona za dodatan nivo zaštite.

Tu su i Telegram kanali u kojima se može dodati do 200 hiljada članova. Postoje kanali za gotovo svaku temu, a svaki od njih podseća na tematsku Facebook grupu ili zajednicu, samo što ekipa razmenjuje informacije putem čet aplikacije.

Aplikacija Telegram je u ponedjeljak, zahvaljujući šestosatnoj blokadi Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, dobio preko 70 miliona novih korisnika, rekao je njegov osnivač Pavel Durov.

Signal je najsigurnija aplikacija koja o korisniku ne zna ništa osim telefonskog broja koji se može menjati svaki dan novom SIM karticom. Anonimnost aplikacije je prioritet, a čak je i ikona aplikacije bila ključanica.

Pixabay
 

Pozivi preko ove aplikacije ne sadrže vaš identitet ili broj telefona jer Signal sve pozive prebacuje preko svoje centrale koja služi kao svojevrsni VPN  (virtualna privatna mreža) za brojeve i identitet. Signal ima i grupe, a čak možete i sve svoje grupne WhatsApp razgovore lako prebaciti u njega.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike