Mašina to radi bolje: Kako će veštačka inteligencija birati organe za transplantaciju

12.03.2023

07:37

0

Autor: M.M.

Zahvaljujući hiljadama zapamćenih slika, veštačka inteligencija može na najbolji način da odabere odgovarajući organ

Mašina to radi bolje: Kako će veštačka inteligencija birati organe za transplantaciju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Veštačka inteligencija može da odabere odgovarajuće organe za transplantaciju mnogo tačnije nego čovek, objavili su britanski istraživači koji razvijaju novu tehnologiju.

Od britanskoga Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) obezbeđeno je više od milion funti za projekat koji koristi veštačku inteligenciju da bi se povećao broj organa dostupnih za transplantaciju.

Hirurzi će morati da pregledaju i vizuelno procene da li su ljudski organi dovoljno kvalitetni za transplantaciju.

Pixabay
 

Nova metoda koristi veštačku inteligenciju da bi izdvojila organe sa najvećim izgledima za uspešno presađivanje.

Naime, zahvaljujući hiljadama zapamćenih slika, veštačka inteligencija može na najbolji način da odabere odgovarajući organ.

Preciznija i efikasnija procena

Grupa koja stoji iza tehnologije, poznatije kao Organ Quality Assessment (OrQA) koja se bavi procenom kvaliteta organa, rekla je da bi to moglo značiti da će svake godine u Velikoj Britaniji 200 dodatnih pacijenata moći da dobije nove bubrege, a stotinu njih i novu jetru.

- Čim organ postane dostupan, vizuelno ga procenjuje hirurški tim, što znači da se organi ne smatraju uvek prikladnima za transplantaciju - rekao je profesor Hasan Ugail, upravnik centra za vizuelnu tehnologiju Univerziteta Bradford, čiji se tim bavi slikovnom analizom.

On je istakao i da upravo razvijju algoritam za mašinsko učenje koji će se „uvežbavati“ uz pomoć hiljade slika ljudskih organa. Takođe je objasnio da će na taj način procena izdvojenih slika organa za transplantaciju postati efikasnija nego kada bi se obavljala vizuelno.

Pixabay
 

- To će na kraju značiti da će hirurg moći da izradi sliku doniranog organa, da je učita u OrQA i odmah sazna kako da ga najbolje iskoristi - dodao je profesor.

Ključan deo OrQA će biti traženje oštećenja i prethodnih bolesti.

Dr Kolin Vilson, transplantacijski hirurg u bolnici „Newcastle upon Tyne“ rekao je da hirurzi do sada nisu imali nikakvu pomoć prilikom odabira organa.

- Ovo je zaista važan korak za profesionalce i pacijente, čija je svrha garancija da će se pacijentu organ transplantirati što je pre moguće - objasnio je on i dodao da „softver koji su razvili „ocenjuje“ kvalitet organa i nastoji da pomogne hirurzima da procene da li je organ dovoljno zdrav za transplantaciju“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike