Na jednom kraju ponoć, na drugom sunce tek zalazi, a cela država u istoj vremenskoj zoni

09.03.2023

11:11

0

Autor: M. J.

Nekada je i Kina imala pet vremenskih zona

Na jednom kraju ponoć, na drugom sunce tek zalazi, a cela država u istoj vremenskoj zoni
great-wall-of-china-g0f80855d4_1280 - Copyright Pixabay

Imati jednu vremensku zonu je u redu ako sunce izlazi i zalazi u isto vreme za sve. Međutim, dok se Peking sprema da ode u krevet u ponoć, ljudi u Sinđangu tek počinju da gledaju zalazak sunca. To je prilično divlje s obzirom na to da je Kina skoro veličine Sjedinjenih Država, koje imaju šest vremenskih zona!

Profimedia
 

Zanimljivo je da Kina nije uvek radila po pekinškom vremenu. Pekinško standardno vreme ustanovljeno je tek 1949. godine. Odlukom predsednika Mao Cedunga u ime nacionalnog jedinstva.

Profimedia
 

Pre toga, 1912. godine, bilo je pet priznatih vremenskih zona koje su bile pet i po do osam i po sati iza srednjeg vremena. Srećom, rad u jednoj vremenskoj zoni predstavlja samo blagu neprijatnost za Kineze. Međutim, putnici koji planiraju da putuju kroz Kinu trebalo bi da pripreme svoje telesne satove.

Pixabay
 

Ovo stvara velika odstupanja u odnosu na “realno vreme” - ono prema položaju Sunca. Na primer, na krajnjem zapadu Kine Sunce je u zenitu u 15:00 sati, a na krajnjem istoku u 11:00 sati.

Pixabay
 

Sa druge strane, jedna evropska država može se pohvaliti činjenicom da ima najviše vremenskih zona na svetu iako po površini nije prevelika. U pitanju je - Francuska koja ima čak 12 vremenskih zona.

Sama Francuska nalazi se u zoni srednjoevropskog vremena, kao i ostatak središnje Evrope. Ali, titulu je zaslužila zbog velikog broja bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija. Među njima su Gvadelupe na Karibima, Reunion u Indijskom okeanu i Francuska Polinezija na Pacifiku.

BONUS VIDEO:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike