Košmari mogu da pomognu da se lakše izborimo sa stresom

17.01.2023

16:41

0

Autor: M. J.

Prema istraživanjima svaka odrasla osoba ima košmar jednom godišnje

Košmari mogu da pomognu da se lakše izborimo sa stresom
snovi padanje - Copyright Pixabay

Jedna studija pokazala je da osobe koje su imale saobraćajnu nesreću i nakon nekoliko meseci imaju noćne more o tom događaju. Takođe, pokazano je da 21% žena koje su bilo zloostavljane imaju noćne more i tri meseca nakon tih događaja, a oni koji imaju košamre,  povećavaju  šanse da razviju post traumatski stresni poremećaj.

Pixabay
 

Iak, kako tvrde sa Univerziteta Pitsburg, noćne more u prvih nekoliko nedelja nakon neke traume, mogu pozitivno da utiču na psihičko zdravlje pojedinca. “Njihova svrha jeste da procesuiraju senzore stresa”, navodi se u studiji.

Košmari kao terapeutski tretman

Prema istraživanjima, 85% odraslih osoba ima košmar jednom godišnje, a na mesečnom nivou, noćne more ima između 8% i 29% ljudi. Psiholozi kažu da su ovakvi snovi odgovor na traumatični događaj i predstavljaju samolečenje tela. Uz to, noćne more pomažu osobi da prebrodi svoje fobije i strahove. Međutim, ukoliko one postanu učestale, njihovo terapeutsko dejstvo prestaje, te one imaju negativan uticaj na našu psihu.

Pixabay
 

Pored toga što utiču na kvalitet sna, košmari mogu da dovedu i do razvijanja depresije i anksioznosti. Hronične noćne more leče se terapijama i medikamentima, a mogu da imaju i pozitivniju stranu. Naime, kako tvrde psiholozi, učestali košmari mogu da otkriju šta nam izaziva stres na podsvednom nivou.

Profimedia
 

“Ukoliko osoba ima košmar, a nije prošla kroz neku traumu, tada se aktiviraju podsvesni problemi koje smo pokušavali da ignorišemo”, navodi se u studiji.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike