Odvojite 2 minuta u danu za sreću

12.01.2023

14:10

1

Autor: 24sedam

Sreća nije samo onaj osećaj kada se osećamo dobro, nego je sreća kada se osećamo dobro jer smo ushićeni i radosni što koristimo sopstvene potencijale

Odvojite 2 minuta u danu za sreću
Učinite život boljim - Copyright Pixabay

Postoji način da se osećate “dugoročno” srećnim, a do toga se stiže malim koracima koje pravite svakog dana. Ove jednostavne navike, koji bi trebalo da upražnjavate svakog dana, mogu da vas učine srećnijim osobama, a time i zdravijim.

Profimedia
 

Zahvalnost za…

Dovoljno je samo da dva minuta dnevno odvojite kako bi se zahvalili na tri stvari u svom životu. Radte to 21 dan uzastopno. Na taj način istreniraćete mozak da vidi svet drugačije i da traži samo pozitivno.

Nemojte “varati” u ovome i da svakog dana budete zahvalni na tri iste stvari, nego budite iskreni i konkretni u tome. Budite zahvalni na primer, na svojoj deci zato što su vas danas zagrlila i nasmejala, a ne samo da budete zahvalni što oni postoje.

Profimedia
 

Duplirajte pozitivnost

Dva minuta u toku dana je sasvim dovoljno za još jednu naviku koju možete uvesti u svakodnevicu kako biste živeli srećnije. U pitanju je dva minuta za podsećanje na neki pozitivan događaj i lepo iskustvo koje vam se desilo u proteklih 24 sata.

Zamislite svaki detalj tog događaja i vaš mozak će opet proživeti ista osećanja, kao i kada se prvi put desilo, zbog toga što mozak ne može da razlikuje vizualizaciju od stvarnog iskustva. Na taj način “dupliraćete” ovo značajno iskustvo i biti duplo više srećni.

Prema naučnoj studiji, ova vežba može da vam pomogne ukoliko patite od hronične neuromuskularne bolesti, hroničnog umora ili bola. Ukoliko šest meseci redovno praktikujete ovu vežbu postoje šanse da ćete konzumaciju lekova za bolove prepoloviti.

Pixabay
 

Jačanje srca

Iako možda ne traje dva, nego 15 minuta, ova svakodnevna navika mogla bi da vam poboljša opšte zdravlje organizma.

Dovoljno je da svakog dana 15 minuta radite kardio vežbe i na taj način odražavate svoje telo aktivnim i zdravim. Ova navika je jednaka uzimanju anti-depresiva za šest meseci. Međutim, to nije zamena za anti-depresive već indikacija da je vežbanje dobro.

Vežbanjem svakog dana po 15 minuta mozak svakodnevno registruje pobedu, čime se pospešuju mnoge moždane i druge aktivnosti. Osećaj pobede vas može motivisati na uspeh u drugim sferama života.

Olaf Šolc; Profimedia
 

Koncentracija na disanje

Za ovu vežbu je dovoljno samo dva minuta dnevno i veoma je jednostavna. Cilj je da se skoncentrišemo na sopstveno disanje.

Ukoliko ste na poslu dovoljno je samo da se malo odvojite od svog radnog mesta (kompjutera, radnog stola i slično) i posmatrajte svoj dah kako ulazi i izlazi. Ova vežba povećava stepen tačnosti, nivo sreće i smanjuje stres.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike