Srpska mitska bića nekad i sad: Karakondžula, čuma, cikavac

14.01.2023

10:11

0

Autor: M. J.

Naša mitologija prepuna je interesantnih priča o čudnovatim bićima, samo se o njima nedovoljno zna

Srpska mitska bića nekad i sad: Karakondžula, čuma, cikavac
Ilustracija - Copyright Pixabay

Predstavljamo vam one najintrigantnije u njihovom originalnom, ali i modernom izdanju. Da li su vas u detinjstvu pored Babaroge plašili i Baba Jagom, a za sve neobjašnjive stvari u vašoj sobi odgovornost prebacivali na vile? OK, vi ste možda mislili da je to vila Zvončica, ali to je bila autentična vila sa ovih prostora.

A kad ste bili nevaljali, pominjali su neke karakondžule. Ko su uopšte te osobe i šta bi one radile da nekim čudom žive u 21. veku?

Profimedia
 

OSENJA 

NEKAD: Osenja je avet u obliku devojke u belom. Javlja se noću na mostovima, vrhovima brežuljaka i pored puteva, a žrtve omađija i zavede posle čega im svašta radi cele noći. Čovek se pred zoru mrtav umoran rasvesti u potpuno nepoznatom kraju, ne znajući kako je tamo dospeo.

SAD: Javlja se u obliku devojke, koja po svaku cenu, kao avet, hoće da se uda u belom! Traži žrtve na mostovima, pored puta i pokušava da ih omađija.

Pixabay
 

ČUMA 

NEKAD: Čuma je stara i ružna žena buljavih očiju i raščupane kose u kuću dolazi noću sa tavana ili kroz dimnjak. Uveče ne valja ostavljati neoprane sudove, jer čuma kad dođe grebe posuđe svojim prljavim noktima i zatruje ga.

SAD:Ne radi ništa, samo šeta.

CIKAVAC 

NEKAD: Cikavac je mitsko biće koje možete da zapatite tako što ukradeno jaje crne kokoške date ženi, koja treba da ga 40 dana nosi pod pazuhom. Za vreme ovog nošenja, žena sme sme da se ispoveda, reže nokte, umiva se, kao ni moli. Kada nabavite Cikavca, on sisa med iz tuđih košnica i mleko iz krava i donosi ih vama. Vrlo je privržen vlasniku.

SAD: Stavlja reklamne materijale u sandučiće komšijama samo da bi ih nervirao. Iako lepo piše da se ne stavljaju.

Unsplash
 

KARAKONDŽULA

NEKAD: Karakondžule su ženski demoni velikih noktiju i gvozdenim zubima. Javljaju se noću i jašu čoveka po selu ili kroz reku i strašno ga fizički izmuče.

SAD: Javljaju se ponekada u muškoj blizini, ali samo ako popijete više od 8 rakija ili 12 piva.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike