Kultura Tajlanda: Šta treba da znate pre putovanja u zemlju širokih osmeha

11.07.2022

09:30

0

Autor: A.G.

Pokažite poštovanje i smešite se

Kultura Tajlanda: Šta treba da znate pre putovanja u zemlju širokih osmeha
profimedia-0040369332 - Copyright Profimedia

Postoji mnogo stvari koje turisti treba da urade na Tajlandu i koje su u skladu sa kulturom ovog plemenitog naroda. Neke od njih su samo uobičajena ljubaznost, dok drugima domaćinima  pokazujemo poštovanje.

Izuvanje cipela je uobičajena praksa širom Azije, tako i na Tajlandu. U pitanju je znak poštovanja prema onima u čiju kuću ili ustanovu ulazite. Iako to nije neophodno u svakoj prilici, lako je otkriti gledajući na vrata - ako naiđete na gomilu cipela ispred ulaza, onda je to prilično dobar znak da i sami svoju obuću ostavite ispred.

Pokažite poštovanje i smešite se

Poznat kao tajlandski osmeh, nije neuobičajeno videti ga praktično na svakom mestu. Ovo je samo uobičajena praksa i znak je poštovanja i uvažavanja drugih ljudi.

Šta putnici treba da izbegavaju da rade na Tajlandu?

Uvek treba biti svestan u kom pravcu su vam okrenuti prsti ili stopala. Primera radi, stavljanje nogu na stolicu ili bilo koje mesto osim na pod smatra se nepoštovanjem. Donji deo stopala se smatra najprljavijim delom ljudskog tela i stoga ga nikada ne treba videti, čak ni kada sedite. Posetioci nikada ne bi trebalo da upiru noge u Bude - uvek se uverite da ste ih uperili u stranu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @bella_haryung1121

Svaki emocionalni izliv se na Tajlandu smatra nepristojnim. Posetioci treba da izbegavaju da se ljute u javnosti, koliko god to ponekad bilo teško. Umesto toga, uobičajena tajlandska praksa je da se jednostavno smirite i pokušate da nađete rešenje za eventualni problem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ed Hofer (@edhofer71)

Tajlanđani cene porodicu više od bilo čega drugog. Za razliku od zapadnih običaja, lokalno stanovništvo na Tajlandu ceni velike porodice. Ne postoji takva stvar kao što su rođaci na Tajlandu, jer ta reč ne postoji na tajlandskom. U tajlandskoj tradiciji, ono što zapadni svet smatra rođakom je brat ili sestra.

Porodice rade sve zajedno uključujući život pod jednim krovom. Turisti mogu da istraže ovu porodičnu kulturu tako što će posetiti lokalnu porodicu, koja će im rado poželeti dobrodošlicu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike