Holi - Praznik udatih žena kojim se priziva srećan brak i slavi dolazak proleća

22.03.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Religiozni festival ima za cilj da dočeka dolazak proleća, a istovremeno slavi plodnost, boju i ljubav

Holi - Praznik udatih žena kojim se priziva srećan brak i slavi dolazak proleća
profimedia-0668402612 - Copyright Profimedia

Stiglo je proleće - za stanovnike Indije to znači - Holi.

Dan posle punog meseca se u gotovo svakom ćošku Indije obeležava jednim od najvećih hindu praznika kome se pripisuju različita značenja, ali se sva svode na igru, ples i širenje pozitivne energije.

Holi je festival boja - glavna karakteristika praznika je prskanje vodom i jarkim bojama. Označava dolazak proleća, kraj zime, zaborav, oproštaj i pomaže u izgradnji prekinutih veza.

Profimedia
 

Holi predstavlja pobedu dobra nad zlom, podrazumeva spaljivanje i uništavanje demonke po imenu Holika. Holika je, prema verovanju, sestra zlog kralja Hiranjkašipua. Zbog toga se uoči samog dana praznika na ulicama pali velika lomača, sa portretom Holike u sredini, za koju muškarci danima pre toga spremaju drva. Ovo se označava još i kao "mali Holi", piše nationalgeographic.rs.

Profimedia
 

Holi je i praznik udatih žena kojim se proslavlja i priziva srećan brak i porodično blagostanje.

Holi je i festival ljubavi - zbog toga što veliča porodicu i što su se nekada na ovaj praznik ugovarali brakovi. Ovaj dan porodice provode zajedno, uz hranu, piće, boje, muziku i ples.

Profimedia
 

Najveća dešavanja tokom praznika održavaju se u gradovima Matura i Vrindava u indijskoj državi Utar Pradeš, jer se veruje da je u ovoj regiji rođen i odrastao Krišna.

Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj svečanosti i njenoj radosnoj atmosferi, slični Holi događaji se održavaju u gradovima širom sveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike