Evo zašto Venecija ima toliko kanala

11.11.2022

19:34

0

Autor: 24sedam

Na svakom ulaksku u kanalal stoji saobraćakni znak koji označava brzinu plovilima

Evo zašto Venecija ima toliko kanala
Venecija - Copyright Profimedia

Venecija se nalazi u istoimenoj laguni na severozapadnoj obali Jadranskog mora u regiji Veneto. Grad je naseljen na 18 malih ostrva medjusobno povezanih kanalima i mostovima.

Profimedia
 

Venecija ima 177 kanala i 380 mostova. Kanali u Veneciji su njihovi putevi i ulice, jer u Veneciji nema automobila. Svaki kanal pored kojeg prodjete, ili kojim se vozite, ima svoju posebnost, i svaki je sličan, a opet potpuno drugačiji.

Pixabay
 

Na ulasku u svaki kanal stoji saobraćajni znak koji ograničava dozvoljenu brzinu kretanja plovila tim kanalom. U uskim kanalima, brzina je ograničena na 5 km/h. U kanalu Grande brzina brodova može da bude do 8 km/h, dok u otvorenim delovima prema ostrvima Murano, Burano i Lido, dozvoljeno je ploviti brzinom od 11 km/h.

Pixabay
 

Veliki kanal u Veneciji Canale Grande je dug oko 4 kilometra, širok od 30 do 90 metara sa prosečnom dubinom od 5 metara. Pretpostavlja se da je ovaj kanal bio korito jednog od rečnih rukavaca, čije su obale bile naseljene prvim žiteljima Venecije, a koji su kasnije izgradili ceo jedan grad oko njega.

Iz razloga što je ovaj kanal predstavljao rečni “auto put” po kome su čak i veliki brodovi mogli da plove, obale ovog kanal su vekovima privlačile najuticajnije venecijanske porodice koje su se takmičele u gradnji velelepnih palata na ovim obalama.

Iz istih razloga kanal je nekada predstavljao centar trgovine u gradu. Veliki broj istorijski bitnih građevina više od 170 se nalazi na obalama Velikog kanala, koje znatiželjnim turistima pričaju priču o bogatstvu i prosperitetu nekadašnje Republike Venecije.

Pixabay
 

Iz ugla posetioca, Veliki kanal je jako važan, duž njega se nalaze mnoge znamenitosti i muzeji koji se mogu posetiti: Ca D’Oro, most Rialto, most Akademia, galerije Akademia i na samom kraju kanala bazilika Santa Marija della Salute kao i galerija savremene umetnosti Punta della Dogana

 Palate izgrađene duž obala ovog kanala svedoče o različitim arhitektonskim uticajima iz različitih istorijskih perioda. Upavo zbog toga turisti mogu uživati u venecijansko-vizantijskom stilu 12.-13. vek, venecijansko-gotskom stilu 15. vek, renesansnom stilu 15.-16. vek venecijanskom baroknom stilu 16.-17. vek kao i neoklasičnom stilu 18. vek.

Pixabay
 

Zbog svoje lepote, delovi ovog kanal spadaju u standardne rute koje koriste venecijanski gondolijeri. Pre nego što se odlučite na vožnju venecijanskim gondolama pročitajte naš članak na ovu temu kako biste se pravovremeno informisali.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike