Tragična priča o svetioniku koji je uništio više brodova nego što ih je naveo na pravi put

10.11.2022

19:32

0

Autor: 24sedam

Zbog svoje nevidljivosti uzrokovao je brodolom bar dvadesetak brodova

Tragična priča o svetioniku koji je uništio više brodova nego što ih je naveo na pravi put
Svetionik - Copyright Profimedia

Na obalama južne Australije i danas stoji hrpa kamenja, ostatak svetionika iz 19. veka.

Bilo je to područje brojnih brodoloma sve dok 1857. godine arhitekta Aleksandar Doson i njegov asistent nisu odlučili da bi bilo pametno podići svetionik koji će sigurno navoditi brodove na pravi put.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gemma Shorten (@gemrobyn)

Izradili su nacrt svetionika i zaobišli komisiju koja je trebala da da stručno mišljenje. U startu su uočene određene nepravilnosti kao što je preciznost karte i pozicije koju je Doson označio, ali i slaba vidljivost svetionika ako bi stajao na toj poziciji.

Ipak, iz još nepoznatih razloga, komisija nije uspela da spreči izgradnju. Više od četrdeset godina svetionik je stajao na velikom poluostrvu u obliku nakovnja, na mestu gde nije trebalo, mameći neuke brodove u same stene koje nisu uspevali da izbegnu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elodie Triton (@elodiezess)

Zbog svoje nevidljivosti sa severne i južne strane, uzrokovao je brodolom bar dvadesetak brodova. Potom je zamenjen novim svetionikom koji je izgrađen na vidljivijoj lokaciji.

Čak i nakon što je "penzionisan", nastavio je da izaziva konfuziju na moru, naročito u doba mesečine, kada bi njegovi zlatni delovi zasijali u mraku.

Svetionik na rtu Svetog Đorđa bio je nesrećan ne samo za brodove već i za svetioničare. Činilo se da je niz tragedija pogodio svakoga ko je tamo živeo. Jedan svetioničar se udavio tokom pecanja, drugog je konj udario nogom u glavu i poginuo. Incident o kojem se najviše govorilo odnosilo se na dve tinejdžerke, koje su se igrale sa napunjenim vatrenim oružjem kada je pištolj pucao i ubio jednu od njih.

Još uvek u ruševinama, svetionik na rtu Svetog Đorđa danas je na zaštićenoj listi zbog svoje neobične istorije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike