Novi lokaliteti na Uneskovoj listi svetske baštine: Zaštićen stari svetionik i evropske banje (FOTO)

26.07.2021

11:04 >> 12:49

0

Komitet za svetsko nasleđe UNESKO-a doneo je odluku da prirodno i kulturno nasleđe regiona Ohrid ne stavi na listu ugrozenih

Novi lokaliteti na Uneskovoj listi svetske baštine: Zaštićen stari svetionik i evropske banje (FOTO)
Copyright Profimedia

Lokaliteti iz Saudijske Arabije i Francuske, kao i grupa evropskih banja dodati su na listu svetske baštine Uneska.

Na listu je dodat francuski svetionik “Korduan”, koji je star 400 godina i poznat kao “kralj svetionika”, preneo je CRI. On je poslednji takve vrste u Francuskoj i tek drugi posle španske “La Korune” koji je upisan na listu svetske baštine Uneska.

Izgrađen je na samom kraju 16. veka i stoji u Atlantskom okeanu u jugozapadnoj Francuskoj u izuzetno neprijateljskom okruženju, navode iz Uneskovog komiteta za svetsku baštinu, koji je svoju odluku objavio na godišnjem sastanku odbora održanom u Fudžouu u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fuđijen.

Svetionik “Korduan” / Profimedia

Šesti po redu lokalitet iz Saudijske Arabije dobio je takođe priznanje od Uneska.

Hima, koja se nalazi na jugozapadu te države, dom je jednog od najvećih kompleksa umetnosti od stena na svetu. Hima ima više od 34 odvojenih lokaliteta, uključujući natpise na stenama i bunare duž rute drevnih arapskih karavana. Lokacija obuhvata 557 kvadratnih kilometara.

Na listu svetske baštine Uneska upisana je i grupa vodecih evropskih banja zbog izuzetnog svedočanstva o evropskom banjskom fenomenu od 18. veka do 30-ih godina prošlog veka, naveo je Unesko u svom saopštenju.

Hima / Profimedia

Među banjama upisanim na listu su Baden bei Vien u Austriji, Spa u Belgiji, Karlove Vari, Frantiskovi Lazne i Marijanske Lazne u Češkoj, Viši u Francuskoj, Bad Ems, Baden-Baden i Bad Kisingen u Nemačkoj, Montekatini Terme u Italiji i banja Bet u Velikoj Britaniji.

Karlove Vari / Profimedia

Komitet za svetsko nasleđe UNESKO-a doneo odluku da prirodno i kulturno nasleđe regiona Ohrid ne stavi na listu ugrozene svetske baštine, saopštila je ministarka kulture Severne Makedonije Irena Stefoska.

Kako je navela, tom je odlukom Komitet prepoznao i priznao napredak Severne Makedonije i Albanije u pravcu očuvanja izuzetne univerzalne vrednosti Ohridskog regiona, ali je, prema njenim rečima, to i poslednji alarm za intenziviranje aktivnosti svih zainteresovanih strana u cilju očuvanja njegovog statusa.

Ohrid / Profimedia

Ohridsko jezero i grad Ohrid su zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih odlika 1980. godine proglašeni za Svetsku baštinu pod zaštitom su UNESKO-a.

Unesko je dodao i madridski bulever Paseo del Prado i Retiro Park na listu svetske kulturne baštine. Paseo del Prado se nalazi u centru glavnog grada Španije i tu je smešten poznati muzej Prado, dok je Retiro Park jedna od najposećenijih turističkih atrakcija, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Premijer Španije Pedro Sančez je brzo objavio važne vesti za špansku prestonicu, tvitujući da je ovaj Uneskov čin “zasluženo priznanje za dve lokacije u glavnom gradu, čime je povećano špansko istorijsko, umetničko i kulturno nasleđe”.

Paseo del Prado / Profimedia

Retiro je urbano mesto sa puno zelenila sa jezerom na kojem mogu da uživaju domaći i strani turisti, a izvorno tu su se nalazile palata i bašta izgrađena za lične potrebe kralja Felipea Četvrtog u 17. veku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike