Tražite novi dom? Šta kažete na život u jednom od svetionika?

17.01.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Nekim čudom su postali luksuzne kuće i to u poslednje vreme veoma tražene

Tražite novi dom? Šta kažete na život u jednom od svetionika?
profimedia-0345552106 - Copyright Profimedia

Generalno, kada ljudi razmišljaju o svetionicima, prvo pomisle na to kako oni pomažu brodovima u izbegavanju opasnosti na otvorenom moru. Druge misli idu na „romantične“ usamljene živote koje su nekada živeli svetioničari.

Međutim, svetionici sada imaju drugačiju upotrebu. Nekim čudom su postali luksuzne kuće i to u poslednje vreme veoma tražene. Svetionici su bili posebno kultni na britanskoj obali, ali su povučeni pre mnogo godina. Iako ih ima veoma malo na tržištu, veoma su traženi.

Postoje svetionici i stare vikendice od Pembrokšira do Aberdinšira koji su trenutno na tržištu i koštaju do 1,4 miliona funti.

Ovo su neki od najatraktivnijih svetionika današnjice.

The Old Lighthouse

Cena - 975,000 funti

Profimedia
 

Ovo je kuća sa pet spavaćih soba u Velsu. Svetionik je nekada korišćen kao svetlo za navođenje brodova. Međutim, sada je to dom koji posetiocima pruža pogled na more od 360 stepeni. Posetioci mogu uživati u opuštajućem plivanju u zatvorenom bazenu dok gledaju u okean kroz širom otvorene prozore. Pored toga, svetionik ima privatnu saunu i teretanu.
U skladu sa temom okeana, dom ima nautički osećaj, ima mnogo ukrasa na temu mora. Ima podove od punog drveta, kao i zidove obložene hrastovim pločama i veliki kamin od cigle. Agenti za nekretnine zaista guraju činjenicu da je svetionik dovoljno velik da u njemu živi porodica. Osoba koja ga poseduje može ga koristiti ili za izdavanje ili za život.

Douglas Head, Ostrvo Man

£399,950

Profimedia
 

Ovaj svetionik se nalazi na istočnoj strani ostrva Man. Imanje je prilično veliko, iako ne izgleda tako. Postoje dve susedne vikendice, ali jedan stanovnik koristi obe.
Agent za nekretnine, Blek Grejs Kauli, otkriva činjenicu da obe vikendice mogu da koriste dve odvojene porodice tokom odmora ako žele. Unutar kuće se nalazi dnevna soba sa velikim kaminom od cigle, kuhinja sa trpezarijom, četiri spavaće sobe, dva kupatila, pa čak i druga kuhinja. Tu je i privatna bašta koja se proteže niz litice.

Svetionik Point Linas

1,375 miliona funti

Profimedia
 

Ovaj svetionik je izgrađen 1835. godine za samo 1.165 funti. Nalazi se na vrhu litice i još uvek funkcioniše pod nadležnošću Triniti House-a. Nalazi se na 18 hektara sela i ima devet spavaćih soba. Nedavno je renoviran, budući da je bio smešten u dvorištu ograđenom zidom u stilu zamka sa kamenim lukom. Pogled se pruža na Irsko more, a povremeno se mogu uočiti i delfini. Villiams & Goodvin Real Estate tvrdi da je to dobra investicija, sa dve odvojene vikendice koje se nude u rasponu od oko 42.000 funti.

Rattrai Head Lighthouse Cottages

Ponude u regionu od £490,000

Profimedia
 

Kada je svetionik korišćen za usmeravanje brodova, u njemu je živelo šest ljudi, svaka osoba je imala svoj mali kutak. Izgrađen je 1892. godine, a granitna zgrada je nedavno preuređena u tri dvosobna apartmana za odmor. Trenutno se vodi kao mali turistički hotel.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike