Najlepši gradovi Francuske koji ostavljaju bez daha

27.04.2022

12:30

0

Autor: 24sedam

Živopisna sela i gradovi imaju poseban šmek zbog čega im se turisti uvek rado vraćaju

Najlepši gradovi Francuske koji ostavljaju bez daha
eiffel-tower-g891d4b57c_1920 - Copyright Pixabay

Urbana područja Francuske takođe imaju estetsku privlačnost. Ne samo da sadrže fantastičnu umetnost, arhitekturu i kuhinju, već su i predivni za gledanje.

Ovih šest najlepših gradova ostavljaju bez daha.

Pixabay
 

Pariz

Glavni grad Francuske na Seni smatra se jednim od najromantičnijih gradova na svetu. Sa poznatim znamenitostima, čudesnim muzejima, uređenim parkovima i istorijom na svakom ćošku, u Gradu svetlosti ima toliko toga da se gleda. Hvala na urbanističkom planiranju barona Osmana u 19. veku za velike bulevare i prepoznatljivu arhitektonsku privlačnost i na levoj i na desnoj obali. Dan ili noć, u svako godišnje doba, Pariz je definitivno jedan od najlepših gradova u Francuskoj i šire.

Pixabay
 

Avinjon

Većina nas zna za ovaj grad zbog njegovog čuvenog mosta u onoj dečijoj pesmi, ali u Avinjonu ima više od njegovog pota koji se proteže na pola puta preko Rone. Kao nekadašnji centar papske moći, prelepi grad je prepun raskošne umetnosti i arhitekture koja datira pre 800 godina. To je srednjovekovna tvrđava i papska palata su posebno impresivni. Prošetajte kaldrmisanim ulicama i utopite se u istorijska i prirodna čuda Avinjona.

Pixabay
 

Grenobl

Grenobl je uglavnom poznat kao centar nauke i tehnologije, ali je takođe blagoslovljen zadivljujućom prirodnom lepotom. Zagrljen planinama Parc Naturel Regional, grad se nalazi na obali reke Izer i ima mnogo slikovitih vidika. Ova prestonica Alpa na jugoistoku Francuske bila je domaćin Zimskih olimpijskih igara 1968. Njegove kaldrmisane ulice, pijace na otvorenom ikafići   doprinose njegovom šarmu.

Pixabay
 

Nimes

Moderna metropola, ali su ostaci njegove nekadašnje rimske slave ostali. Najznačajniji je savršeno očuvan amfiteatar i 2000 godina star hram, Maison Carre - možda najbolji preostali hram Rimskog carstva. Za modernu infuziju, Carre d'Art je spektakularan muzej savremene umetnosti od stakla i hroma koji ne možete propustiti. Grad se nalazi na jugu Francuske između Sredozemnog mora i planina Seven. Svi dugujemo zahvalnost izdržljivom tekstilu koji potiče iz grada Nima – teksasu.
 

Pixabay
 

Lion

Treći po veličini grad u centralnoj Francuskoj, prilično sofisticiran urbani centar smešten u regionu Rona-Alpi. Može se pohvaliti obiljem arhitektonskih dragulja u originalnom srednjovekovnom gradu (Vieuk Lion), koji je proglašen Uneskovom-vom svetskom baštinom. Jedna od njegovih tvrdnji o slavi jeste da je rodno mesto bioskopa, jer su braća Lumijer ovde razvil kinematografiju. Lion ne samo da je jedan od najlepših gradova u Francuskoj, već je i jedan od najukusnijih. Poznat je po svom vrhunskom gastronomskom ukusu.

Pixabay
 

Strazbur

Strazbur nudi drugačiji osećaj i ukus Francuske. To je glavni grad regiona Alzasa, i stoga ima jedinstven spoj francuskih i nemačkih elemenata. Vijugave uličice i putevi kanala obrubljeni su stambima od drveta kao nešto iz srednjovekovne bajke. Posetite neke neobične vinstubove, alzaške taverne i zagledajte se u prelepu gotičku katedralu. Kao živopisno studentsko središte, živopisni Strazbur je iznenađujuće zabavan grad za posetu.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike