Ove turističke atrakcije više ne postoje

26.04.2022

09:11

0

Autor: 24sedam

Neke su nestale zbog nemilih događaja, neke zbog najvećih hidtroelektrana na svetu

Ove turističke atrakcije više ne postoje
profimedia-0264963829 - Copyright Profimedia

Ako pripadate onoj grupi ljudi koja čeka penziju da poseti neke od ekskluzivnih destinacija, otputujte što pre, neće one nigde da odu, ali ovo su neke atrakcije koje su više ne postoje.

Profimedia
 

Porcelanska kula Nanjinga

U srednjem veku, ovo mesto se smatralo jednim od sedam svetskih čuda. Sagradio ga je od porcelanskih cigala treći car iz dinastije Ming u 15. veku, a visio je na 260 stopa iznad južne obale reke Jangce više od četiri stotine godina. Međutim, uništen je tokom Taiping pobune 1850-ih, da bi sprečio neprijatelja da ga koristi kao osmatračnicu.

profimedia
 

Vodopadi Guaira Paragvaj, Brazil

Guaira vodopadi bili su najveći vodopadi na svetu, više nego dvostruko veći od vodopada Nijagare. Međutim, 1982. godine vlada je htela da izgradi najveću hidroelektranu na svetu i popunila je sedam vodopada, potpuno ih potopivši zauvek.

Profimedia
 

Njujorški hipodrom

Ovaj hipodrom je bio najveće pozorište na svetu, sa prostorijom za 5.300 gledalaca. Jedan od najvećih glumaca bio je Hari Hudini i mjuzikl „Džambo“. Preuređen je u bioskop, operu, a zatim i sportsku arenu, dok konačno nije srušen tokom velike depresije da bi se napravio prostor za blok kancelarija.

Profimedia
 

Kraljevska opera Valete Malta

Dizajnirao ga je Edvard Midlton Bari, arhitekta londonske Kraljevske opere, 1860-ih, ali je požar uništio unutrašnjost i obnovljena je četiri godine kasnije. Međutim, tokom Drugog svetskog rata je potom razneta u komade.

Profimedia
 

Originalna stanica Pensilvanija Njujork

Prva Penn stanica u Njujorku bila je remek delo stila Beauk Art. Međutim, srušen je da bi se napravio mesto za Medison Skver Garden, a manja podzemna stanica je izgrađena 1963. 6. Shakespeare's Globe Theatre London Globus je 1599. godine izgradila glumačka družina Vilijama Šekspira. Nažalost, požar ga je uništio tokom predstave Henrija VIII, 1613. godine. Obnovljen je za samo godinu dana, ali je 1644. parlament zaustavio sva pozorišta u Londonu i dao ga srušiti.


BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike