Burdž Kalifa - Zgrada koja je postavila najviše svetskih rekorda

27.04.2022

10:00

0

Autor: A.G.

Tri puta je viša od Ajfelovog tornja i dvostruko viša od Empajer stejt bildinga u Njujorku

Burdž Kalifa - Zgrada koja je postavila najviše svetskih rekorda
sky-ga78dcc634_1280 - Copyright Pixabay

Dubai je bez sumnje potpuno fascinantan grad koji ima strast za postavljanjem i rušenjem svetskih rekorda. Priča se da njegova čudesna zdanja trenutno drže više od 220 svetskih rekorda.

I kao jedna glavnih atrakcija Burdž Kalifa, dom za oko 900 rezidencija u rasponu od studija do jednosobnih, dvosobnih, trosobnih i četvorosobnih stanova. Živeti ovde znači da živite na najprestižnijoj adresi Dubaija koja nesumnjivo dolazi sa svojim pogodnostima kao što su zdravstveni i vellness klub koji uključuje najsavremeniju teretanu, olimpijski bazen i luksuzni spa centar.

I osim što je najviša zgrada na svetu, ovaj neboder drži razne rekorde.

Pixabay
 

Oblakoder je zvanično otvoren 2010. godine i sa svojih 829,84m visine preuzeo je titulu najviše građevine sveta od kineskog nebodera Tajpej 101.

Burdž Kalifa je sastavljena od 163 sprata, okružena je sa 11 hektara parka. Poseduje 57 liftova, neki od njih su specijalno dizajnirani, jer moraju poslužiti kao adekvatan izlaz u slučaju požara i sličnih opasnosti.

Pixabay
 

Ne biste želeli da se penjete do ovakvih visina koristeći stepenice, zar ne? Na sreću, Burdž Kalifa ima i najviši lift na svetu, koji se penje na 504 metra i putuje brzinom od 60 km na sat.

Da bi oblakoder zadržao impresivnost, potrebno je očistiti ga i ,,uglancati“ s vremena na vreme. Da bi se naslage pustinjskog peska skinule sa svih prozora potrebno je tri meseca i 36 radnika, tako da čim završite sa svim prozorima, vreme je da krenete sve ponovo.  

Pixabay
 

Burdž Kalifu godišnje posete milioni turista i velike su gužve, zato je poželjno karte rezervisati unapred. Moguće je kupiti ih i na licu mesta, ali su tada duplo skuplje. Takođe, cena karte zavisi i od toga dokle želite da se popnete.

Za turiste su otvorene platforme na 124, 125 i 148 spratu. Dostupno je posetiti i opservatoriju koja se takođe nalazi u Burdž Kalifi. Iako se ne ide do samog kraja, pogled sa ovog dela Burdž Kalife je takođe impozantan.

Cene ulaznica se kreću od 37 evra, pa naviše, dok je ulazak za mališane mlađe od četiri godine besplatan.

A kada rešite da se popnete na vrh ovog arhitekstonskog čuda, ne zaboravite jaknu. Na najvišoj tački Burdž Kalife, temperatura je skoro 15°C niža nego u prizemlju.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike