4 pravila koja treba da imate na umu kada posetite Grčku

25.04.2022

18:15

0

Autor: 24sedam

Grčka je prelepa evropska zemlja sa bogatom istorijom koja godinama mami i privlači posetioce iz celog sveta na svoje obale

4 pravila koja treba da imate na umu kada posetite Grčku
Solun - Copyright Pixabay

Uz izuzetnu arhitekturu, uključujući vekovima stare ruševine, divne plaže, muzeje, hranu i kulturu, nije ni čudo da  je odmor iz snova za svakog putnika. Međutim, pre nego što zaživite taj san, evo nekoliko pravila, zabranjenih i kulturnih stvari koje treba da znate pre nego što odete u Grčku.

Profimedia
 

Pažljivo na ulicama

Kada prelazite ulice u Grčkoj, budite oprezni jer vozači uglavnom ne obraćaju pažnju na pešačke prelaze. Toliko je ludo u stvari da je veća verovatnoća da će vozač naglo skrenuti oko vas nego da uspori ili stane da bi vas pustio da pređete. Ako ste u Atini sa iznajmljenim automobilom, ipak je bolje koristiti taksi ili javni prevoz, i jedno i drugo je lako pronaći i proći kroz grad. Ako niste navikli, apsolutno ne želite da vozite svoj automobil unutar granica grada. Grci rade svoje na putevima, a u Atini luda vožnja je mnogo veća. Budite bezbedni i ostavite vožnju na manje mučnim putevima.

Profimedia
 

Ostavite svoje pocepane farmerke i izbledele majice Metallica u ormanu

Ako razmišljate o odlasku u grčku crkvu ili manastir, jer se smatra prilično nepristojnim kada se ne obučete kako treba. Za oba pola, kolena i ramena takođe treba da budu propisno pokriveni jer ignorisanjem ovih pravila nećete osvojiti nikakvo takmičenje u popularnosti među skupštinama. Religija je važan element grčkog života i postoje brojne kapele širom zemlje. U nekim od popularnijih crkava koje turisti često posećuju, odgovarajuća skromna odeća je dostupna za kupovinu napolju.

 

Profimedia
 

Testiranje na HIV shvataju veoma ozbiljno

U nastojanju da obuzdaju alarmantne stope HIV-a u zemlji, u Grčkoj su doneli prilično alarmantan zakon. Uredba o javnom zdravlju 39A navodi da grčka policija može da privodi osobe za koje sumnja da su HIV pozitivne i da ih primorava da se testiraju. Ako to nije dovoljno drakonski, stanodavcima je dozvoljeno da isele ljude ako su HIV pozitivni, što se smatra pretnjom po javno zdravlje. Bilo je slučajeva da su lični podaci o osobama sa HIV-om prosipane po medijima. S jedne strane, dobro je biti na vrhu bolesti, ali kritičari ove uredbe smatraju da je to kršenje ljudskih prava.
 

Pixabay
 

Ne širite dlanove

Gest u kome Grci ispruže ruke, raširenih pet prstiju, smatraju kao izraz neodobravanja. Vozači često koriste ovu opciju i ako odlučite da to učinite bez razloga, očekujte da ćete se uvrediti. Zato vodite računa da vam dlan bude okrenut prema sebi kada nekome mašete. Ako mahnete otvorenim dlanom ili će to shvatiti kao uvredu, a ne kao pozdrav. Drugi razlog zašto bi mahanje otvorenih dlanova moglo biti pogrešno protumačeno je to što grčka verzija „dođi ovamo“ izgleda kao da šapaju po zemlji dlanom okrenutim nadole.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike