Zbog loših uslova u zatvorima, Sud u Strazburu presudio na štetu Hrvatske

11.05.2023

18:25

0

Evropski sud je primetio da je u februaru ove godine Ustavni sud RH usvojio ustavnu tužbu podnosioca zbog neodgovarajućih zatvorskih uslovi na osnovu koje je ukinuta presuda domaćih sudova koji su odbili njegov tužbeni zahtev

Zbog loših uslova u zatvorima, Sud u Strazburu presudio na štetu Hrvatske
Ilustracija - Copyright Pixabay

Evropski sud za ljudska prava presudama je utvrdio da je Hrvatska u dva slučaja povredila ljudska prava zbog neodgovarajućih zatvorskih uslova i zbog predugog trajanja postupaka za naknadu štete. U jednom slučaju podnosiocu je utvrđena nadoknada od 16.300 evra nematerajalne šte i sudski troskovi, a u drugom 3.500 evra uključujući troškove postupka.

U predmetu Ladan, Evropski sud je, primenivši raniju praksu, utvrdio da su podnositelju zahteva povređena prava garantovana Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u delu koji se odnosi na ponižavajuće postupanje zbog boravka u neodgovarajućim uslovima u zatvoru u Zagrebu, gde je proveo pet godina i osam meseci.

Podnosiocu je potvrđeno i pravo na suđenje u razumnom roku zbog prekomernog trajanja parničnog postupka koji se vodi radi naknade štete zbog neodgovarajućih uslova u kojima je boravio tokom izdržavanja kazne zatvora, a taj postupak još nije pravosnažno okončan pred domaćim sudovima. 

Najzad, podnosiocu je utvrđena i povreda prava na efikasno pravno sredstvo jer sudija izvršenja nikada nije odlučio o njegovoj žalbi zbog neodgovarajućih uslova zatvora te zbog predugog trajanja parničnog postupka što je njegovu tužbu radi naknade štete učinio nedelotvornom. Evropski sud je podnosiocu dosudio ukupno 16.300 evra naknade za nematerijalnu štetu i 250 evra naknade za izdatke i troškove postupka.

U predmetu Bošnjak, Evropski sud je primetio da je u februaru ove godine Ustavni sud RH usvojio ustavnu tužbu podnosioca zbog neodgovarajućih zatvorskih uslovi na osnovu koje je ukinuta presuda domaćih sudova koji su odbili njegov tužbeni zahtev. Evropski sud nije prihvatio prigovor preuranjenosti zahteva jer konkretni postupak traje od 2014., a kako je još 2020. na domaćem niovu utvrđena povreda prava na suđenje u razumnom roku, od podnosioca se ne može zahtevati da dodatno čeka na ishod tog građanskog postupka.

Stoga je Evropski sud utvrdio povredu Konvencije zbog neodgovarajućih zatvorskih uslova u zatvorima u Zagrebu i Zadru i zbog neefikasnosti pravnog sredstva. Preostale prigovore podnosioca koji se odnose na nedostatak potrebne medicinske zaštite u oba zatvora, kao i na prepunjenost zatvora u Zadru u periodu između 8. oktobra i 29. novembra 2013., sud je odbacio kao očito neosnovane.

Bošnjaku je dosuđeno 2500 evra naknade za nematerijalnu štetu i 1063 evra naknade za izdatke i troškove postupka, saopštila je Kancelarija hrvatske predstavnice u Strazburu, prenela je Hina.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike