Izjasnili su se da nisu krivi: Održano prvo ročište za Hrvate koji su u Zambiji optuženi za trgovinu decom

08.05.2023

13:52

0

Osim njih za u istoj stvari je optuženo još dvoje Afrikanaca

Izjasnili su se da nisu krivi: Održano prvo ročište za Hrvate koji su u Zambiji optuženi za trgovinu decom
Hrvati u Zambiji - Copyright AP Photo/Salim Dawood

Visoki sud u zambijskom gradu Ndoli danas je održao prvo ročište za osam Hrvata, odnosno četiri bračna para, optuženih za falsifikovanje dokumenata i pokušaj krijumčarenja dece, i svi su se izjasnili da nisu krivi i da razumeju optužnicu.

Osim njih za u istoj stvari je optuženo još dvoje Afrikanaca. Tokom suđenja bi kao svedok trebalo da se pojavi hrvatski evroposlanik Ivan Pernar.

Uz osam Hrvata na sudu se našla i Glorija Sondoji Sakulenga, službenica imigracionog centra koja se tereti z učešće u pokušaju trgovanja decom, kao i Steven Mulija, turistički radnik iz Konga koji se tereti kao vođa cele operacije usvajanja dece iz Konga.

Tanjug/AP Photo/Salim Dawood
 

Hrvati optuženi u Zambiji za pokušaj trgovine ljudima, nakon što su iz DR Konga usvojili četvero dece, na visokom sudu u Ndoli izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, saznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Četiri hrvatska para su se danas prvi puta pojavila pred Visokim sudom, gde je premešteo suđenje sa nižestepenog. Iduća ročišta zakazana su za sredu, četvrtak i petak naredne sedmice. Tada se očekue početak dokaznog postupka, odnosno sasluđavanje svedoka optužbe.

Hrvatskim državljanima sud je dopustio prevođenje postupka na hrvatski jezik. Sud je danas prihvatio i proširenje optužnice na desetu osobu, državljanina DR Konga s prebivalištem u Zambiji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Salim Dawood
 

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju da bi preuzela decu iz DR Konga starosti od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o usvojenju. MUP je izdao hrvatske dokumente za decu, međutim, roditelji su uhapšeni 7. decembru na aerodromu u Ndoli kad su s decom nameravala da napuste Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu decom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam nedelja, do 23. januara, kad su pušteni da se brane sa slobode.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike