Osuđen za zločine protiv Srba, a danas zarađuje milione: Ratnom profiteru Gotovini cveta posao

02.08.2021

17:39

0

Autor: A. B.

Toliko mu dobro ide da je zaposlio još 25 radnika

Ante Gotovina Profimedia

Ante Gotovina, general koga je Haški tribunal oslobodio 2013. godine hrvatski narod i mediji veličaju kao heroja i dižu u nebesa.

Niko se tamo ne obazire na njegovu zločinačku prošlost, ali se veličaju poslovni uspesi.

On je sedam dana nakon povratka rešio da se posveti poslu sa tunom koji mu prema javnim podacima, cveta.

Firma “Pelagos net” bavi se pretežno izvozom plavoperjane tune u Japan, dok su mu prihodi u poslednjih godinu dana porasli za skoro 2.500.000 evra.

Toliko mu dobro ide da je zaposlio još 25 radnika.

Poslovni partner mu je Milan Mandić, bliski prijatelj i vlasnik “Jadran tune” koja je ujedno i najveća kompanija za preradu ribe u Hrvatskoj.

Te 2013. godine, presrećna vlast u Hrvatskoj mu je dodelila koncesiju na morsku površinu od 126.000 kvadrata, a od Hrvatske banke za obnovu i razvoj je dobio kredit od milion i više evra, kako bi kupio “tunolovca”, odnosno brod dopremljen iz daleke Alabame (SAD).

Ante Gotovina
Profimedia

Širokogrudnost tadašnje vlasti se nastavila godinama nakon povratka, a koliko je sve fatamorgana i koliko se štiti “lik i delo ovekovečenog zločinca”, potvrdio je i hrvatski novinar Domagoj Margetić.

– Potrebno je da samo koristite zdrav razum. Dakle, čovek koji bez prebijene pare dođe u Hrvatsku, nakon samo četiri godine iz rata izlazi sa činom generala, sa kućom u Zagrebu koju mu je poklonilo Ministarstvo odbrane Hrvatske, kao suvlasnik preduzeća “Hidroelektra”, vrednog skoro 30 miliona evra, i kao vlasnik luksuzne vile i još nekoliko nekretnina u Pakoštanima koji skupa vrede više miliona evra. U normalnom svetu, to što je taj čovek uradio zove se ratno profiterstvo. Gotovina je jedan običan ratni zločinac, strani plaćenik koji je zaradio novac na paljevini, leševima i krvi. Najveća katastrofa hrvatskog društva je što je plaćenike i zločince poput njega pretvorilo u narodne heroje.

Ratni profiter i zločinac čiju prošlost niko ne pominje

Ante Gotovina
Profimedia

Podsetimo, Gotovina je u Francuskoj tri puta osuđivan od 1981. do 1991, što za pljačke i iznude, što za otmice… I, navodno, svaki put je izdržao kaznu do kraja.

U Hrvatsku se vratio sredinom 1991. i odmah je imenovan za zapovednika i gardijske brigade, a početkom 1993 u činu pukovnika, postavljen je za zapovednika Zbornog područja Split i na tom mestu ostao do 1996.

Njegova jedinica se pominje u vezi sa akcijama kod Maslenice, oko Dinare, na Livanjskom polju i blizu Glamoča, u Bosanskom Grahovu, Strmici, Kninu, Drvaru i Mrkonjić Gradu.

Jedinici kojom je on komandovao pripisuje se masakr zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mrkonjić Gradu, gde se broji više od 150 mrtvih.

Posle hrvatske vojne ofanzive “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. i zauzimanja Knina, on je u tom gradu uspostavio štab.

Haški tribunal je u maju 2001. podigao, a mesec dana kasnije otpečatio optužnicu protiv Gotovine i on se tada dao u bekstvo.

Uhapšen je na Kanarskim ostrvima 7. decembra 2005.

Haška optužnica je teretila Gotovinu za zločine tokom operacije Oluja, od avgusta do novembra 1995. U optužnici se navodilo da je kao glavnokomandujući operacije u Krajini ali i zbog individualnog angažmana odgovoran za deportacije, progon, ubistva, pljačku i uništavanje imovina Srba opštinama Šibenik, Zadar, Knin, Benkovac, Obrovac, Sinj, Gračac, Korenica, Gospić, Donji Lapac i Drniš.

Prema navodima optužnice, Gotovina je odgovoran za ubistvo najmanje 150 Srba i progon njih više od 150.000.

Ante Gotovina
Profimedia

Zločini su počinjeni u okviru tzv. zajedničkog zločinačkog poduhvata u kom su, sem Gotovine, učestvovali i haški optuženici, vojni i policijski generali Ivan Čermak i Mladen Markač, ali i predsednik Franjo Tuđman i brojni neimenovani funkcioneri državnog, vojnog i policijskog vrha Hrvatske.

Pročitajte još:

Haški tribunal je odlučio da u prvostepenom procesu 15. aprila 2011. proglasi krivim Antu Gotovinu kao učesnika udruženog zločinačkog poduhvata.

Kriv je za dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, nzločine protiv čovečnosti i okrutno postupanje, ali ga je 16. novembra 2012. žalbeno veće volšebno oslobađa krivice, uprkos brojnim svedočenjima o zločinima koje je počinio.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti