Zvali ih pa im sad ne valjaju: Opozicija odbacuje predlog evroparlamentaraca, najavljuju proteste

09.09.2021

18:30 >> 19:45

0

Bojan Klačar ocenjuje da su nerealna bila očekivanja da će posrednici iz EP izvršiti veliki pritisak na vladajuću stranku

Zvali ih pa im sad ne valjaju: Opozicija odbacuje predlog evroparlamentaraca, najavljuju proteste
Copyright 24sedam/AP Photo/Virginia Mayo/Antonio Ahel/Mateja Stanisavljević/A.K./ATAImages

Evropski parlamentarci Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan prosledili su strankama u Srbiji nacrt radnog dokumenta za poboljšanje uslova za političku konkurenciju. Dokument je, međutim, naišao na neodobravanje kod dela opozicije koja je i tražila učešće stranaca u dijalogu sa vlašću.

Bojan Klačar iz Cesida ocenjuje da su nerealna bila očekivanja da će posrednici iz Evropskog Parlamenta izvršiti veliki pritisak na vladajuću stranku.

pročitajte još

Stranke imaju rok do 12. septembra da dostave svoje komentare. Međustranački dijalog, bez posredstva stranaca biće nastavljen 10. i 11. septembra, a uz učešće evroparlamentaraca, 17. i 18. septembra, najavio je predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Kako su ranije naglasili evroparlamentarci, oni žele da nacrtom radnog dokumenta daju konstruktivan doprinos dijalogu sa konkretnim predlozima i sugestijama, a da ključ za postizanje dogovora leži u rukama samih učesnika dijaloga.

Nacrt radnog dokumenta fokusira se na dve glavne teme: (prva) ravnopravan pristup medijima, pluralizam u medijima, medijska etika i standardi i (druga) integritet izbornog procesa.

Instagram/buducnostsrbijeav

Podseća se da bi dogovorene mere trebalo da se sprovedu šest meseci pre održavanja prvih od tri vida najavljenih izbora.

Predstavnici stranaka koji su tražili učešće evroparlamentaraca kritikuju dokument koji im je dostavljen, ocenjujući da je više u korist vlasti nego opozicije, te najavljuju proteste i građansku neposlušnost.

Tako lider Stranke slobode i pravde, Dragan Ðilas, najavljuje da predlog evroparlamentaraca u ovom obliku, sigurno neće potpisati.

Dragan Đilas, ATA Images

On je naveo i da će SSP o konkretnim primedbama na tekst obavestiti evroposrednike i javnost posle razgovora sa partnerima sa kojima su radili na izradi zajedničke platforme. Kaže da neće biti bojkot kao na prošlim izborima, ali da će biti protesta.

-Biće pobune, biće građanske neposlušnosti, nazovite to kako hoćete. Ako nema uslova, onda nema izbora. Izaći ćemo sa konkretnim merama. Šta će biti, hajde da sačekamo. Imamo još šest, sedam meseci, da vidimo tu rundu pregovora 17. i 18. septembra. Ja verujem da ćemo se za neke osnovne stvari izboriti, rekao je Đilas.

Bojan Klačar iz CeSid-a kaže da su očigledno očekivanja dela opozicije bila da će dokument evroposlanika drugačije izgledati: “Mislim da su nerealna bila očekivanja da će posrednici iz EP izvršiti veliki pritisak na vladajuću stranku, jer bi time izašli iz delokruga svog rada i saradnje sa institucijama u Srbiji. Dokument koji su dostavili u velikoj meri ostavlja prostor da se stranke dogovore oko konkretnih rešenja”.

Čelnici Narodne stranke Vuka Jeremića, Miroslav Aleksić i Stefan Jovanović ocenili su dokument evropskih posrednika kao “veoma uopšten i bez konkretizacije”, i naveli da bi mogao da predstavlja osnov za napredak, ali i da ostane mrtvo slovo na papiru.

-Evroparlamentarci su dali prednost vlasti u Srbiji, jer su prvo sa njom nedelju dana pregovarali o tom dokumentu, pa ga tek onda predstavili opoziciji, iako je bilo dogovoreno da učesnici u dijalogu budu ravnopravni i da dokument dobiju 1. septembra, rekao je Jovanović za Juronjuz.

Aleksić i Jovanović su najavili da će se Predsedništvo Narodne stranke o njemu izjasniti u petak, 10. septembra, kada će odlučiti da li će Narodna stranka „davati amandmane i da li će dalje učestvovati u pregovorima.

Na predlog evroparlamentaraca reagovao je i Pokret “1 od 5 miliona” saopštenjem u kome se navodi da ne prihvataju nacrt sporazuma o izbornim uslovima jer on ne propisuje uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na biračkim mestima koji bi bili umreženi sa biračkim spiskom, niti bilo koju drugu konkretnu meru sprečavanja krađe glasova.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da ne može da razume da neko ko je opoziciona partija i još vanparlamentarna izbegava izbore, jer je to ravno samoubilačkom potezu.

Miloš Vučević, Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

-Misle da će evroparlamentarci, dušebrižnici izvršiti dodatni pritisak na vlast na predsednika Aleksandra Vučića… cilj im je da se sklonimo sa izbora, da Vučić ne sme da se kandiduje, onda su to po njima fer izbori, rekao je Vučević dodajući da se iz svega vidi koliko je ponašanje dela opozicije zlonamerno, da očekuju spoljne faktore koji koriste sve da bi vršili pritisak na Srbiju.

Ponovio je da su izborni uslovi 10 puta bolji nego što ih je SNS nasledila, da su zakoni isti kao u vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i da SNS nikada nije bežala od izbora, nije kukala, nije tražila evroparlamentarce, UN…

pročitajte još

Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Orlić ocenjuje da je platforma Evropskog parlamenta običan spisak Ðilasovih lepih želja i poručuje da “ovakav papir” apsolutno ne dolazi u obzir.

-Samo je još nedostajalo da u njemu zapišu da Ðilas, Jeremić, Lutovac i Boško Obradović danas popodne stupaju na vlast, pa da ta fantazija bude kompletna, rekao je Orlić komentarišući Nacrt Radnog dokumenta evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova i dodao da ništa od svega što je napisano u dokumentu nije postojalo u ovoj zemlji do 2012. godine.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević kaže da će se razgovarati o predlozima evroposlanika za poboljšanje izbornih uslova, ali ne vidi, kaže, kako bi mogli da se saglase oko nečega što je nerealno.

Đorđe Milićević, parlament.gov.rs printscreen

Ocenio je da se kasni, ne samo sa dokumentom, već i sa razgovorima, podsetivši da je predsednik parlamenta Ivica Dačić predlagao da se razgovara još 1. marta.

Milićević ističe da je jako važno to što su razgovori vođeni na dva koloseka i sa strankama koje ne žele da razgovore sa predstavnicima EP, te da je moguće da se do kraja ove sedmice postigne sporazum između vlasti i tog dela opozicije.

Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn u zajedničkom saopštenju napominju da radni dokument koji su oni predstavili nije “politički sporazum” već da daje “moguće orjentacije” učesnicima u Međustranačkom dijalogu. Posrednici Evropskog parlamenta dodaju su da su otvoreni za raspravu o svim predlozima i konkretnim sugestijama koji mogu doprineti boljim uslovima za političku konkurenciju u Srbiji uoči sledećih izbora.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan ocenio je da dokument evroposlanika nije savršen, ali uz korekcije i objašnjenje na koji način bi se on sprovodio bi mogao da bude prihvatljiv.

Konstantin Samofalov generalni sekretar SDS-a Borisa Tadića, ocenio je da bi Nacrt Predloga za poboljšanje izbornih uslova koji su prosledili evroparlamentarci, ukoliko bi se primenio, predstavljao značajno unapređenje u odnosu na postojeću situaciju. Problem je, smatra Samofalov, implementacija jer ističe vreme I spremnost vlasti na takve promene.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura kaže da joj predlozi evroparlamentaraca deluju suviše apstraktno, uz primedbu da nijedan predlog ove stranke nije uvršćen u dokument o predizbornim uslovima, uprkos tome, što su, kako kaže, ti predlozi bili konkretni i merljivi. Ona je poručila da će SMS do 12. septembra podsetiti evroposlanike na ono o čemu su razgovarali kada su bili sastanci.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da predlozi evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova ne idu u konkretizaciju brojnih pitanja, već mnoga ostavljaju nedefinisanim, odnosno predlažu dalju razradu u nastavku međustranačkog dijaloga 17. i 18. septembra.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike