Potpredsednik NATO: Vučić ne želi Srbiju na periferiji, već u srcu Evrope

23.11.2020

09:24 >> 11:03

0

Sam termin vojna neutralnost je malo čudan, ali mi ipak poštujemo tu poziciju Srbije, kaže Dejmon Vilson, potpredsednik Alijanse

Potpredsednik NATO: Vučić ne želi Srbiju na periferiji, već u srcu Evrope
Copyright Aleksandar Vučić, Happy TV printscreen

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ostali srpski lideri nisu “ambivalentni” kada je u pitanju budućnost Srbije, te naglašava da oni ne žele da Srbija bude na periferiji Evrope, već “u srcu Evrope”.

U intervjuu za Tanjug, on kaže da Srbija jeste u srcu Zapadnog Balkana, i ističe da taj region zaista predstavlja ključan deo Evrope, i zato smatra dobrim napore i Srbije i zemalja regiona da budu što više integrisaniji sa EU i da budu deo Unije.

– Jer u EU vidimo razvoj ekonomije, povezanost u svim domenima, i ubeđen sam da je to nešto što SAD mogu podržati na Zapadnom Balkanu i da doprinesu regionalnom i ekonomskom razvoju, ali sve to svakako kao osnov do krajnjeg cilja, integracije regiona u EU – objašnjava Vilson.

Na pitanje kako vidi aktuelnu poziciju Srbije u regionu, ali i vojno neutralnu poziciju u međunarodnim odnosima, Vilson kaže da oni poštuju suverenitet Srbije, misleći pre svega na članice NATO i SAD, te da poštuju to kako Beograd vidi sebe u Evropi i svetu, ali i kada su u pitanju vojni odnosi.

– Bitno je da shvatimo da danas ne treba da imamo gledanje na svet iz ugla vojnih savezništava. To su prošli dani. Danas to nije ni NATO. To je grupa demokratskih zemalja koje su odlučile da se udruže i savezništvo je u celosti na volonterskoj osnovi, odnosno u zavisnosti od njihovih interesa – rekao jeVilson.

Kada je reč o Srbiji, ističe da isključivo zavisi od nje koji će put izabrati u razvoju odnosa sa NATO i takođe, kako kaže, isključivo od nje zavisi kako će se pozicionirati kada je u pitanju vojna neutralnost.

– Sam termin vojna neutralnost je malo čudan, imajući u vidu sve izazove sa kojima se danas suočavamo, ali mi ipak poštujemo tu poziciju Srbije –  dodaje Vilson.

Pročitajte još:

NATO trupe se neće povući iz južne srpske pokrajine 

NATO poštuje odluku Srbije da na šest meseci obustavi vojne aktivnosti sa partnerima

Takođe, u tom kontekstu naglašava da je moguće da se bude u srcu Evrope i bez integracije i učlanjenja u NATO.

– Sve to zavisi od građana i od srpske vlade koja postavlja pravce kretanja. Mi kao SAD imamo odlične odnose sa Švedskom, Finskom, Švajcarskom, Irskom koje nisu članice NATO, ali su veoma aktivne učesnice u Programu NATO Partnerstvo za mir i imaju veoma snažnu saradnju sa SAD, uključujući i oblast odbrane i bezbednosti –  objašnjava on.

Kaže da postoje različite mogućnosti saradnje sa Alijansom, jer, tvrdi on, NATO puno doprinosi i u smeru prevazilaženja razlika između saveznika, ali i u smeru pomirenja, prvo kroz partnerstva, a nakon toga i kroz savezništva.

Na pitanje kako vidi ulogu NATO na KiM i koliko NATO doprinosi u zaštiti srpskih interesa, Vilson kaže da je uloga Alijanse u očuvanju interesa Srba na KiM veoma važna, te da je njihovo prisustvo važan faktor stabilnosti i to bez ikakve upotrebe oružja.

– To je zapravo ono što želimo. Želimo Zapadni Balkan u kome je upotreba oružja prošlost, jer je to prevaziđen koncept. Cilj je da se pokaže evropskim demokratijama da na terenu postoji vladavina većine, ali i prava manjine. Zato smatram da je asistencija KFOR bitna u obezbeđivanju bezbednosti srpskoj etničkoj zajednici koja živi na KiM i koja će biti deo KiM i u budućnosti, jer u jednoj modernoj evropskoj demokratiji to treba da bude normalno – ističe on.

Dodaje da je zbog toga promovisanje NATO vrednosti u interesu Srbije, a da dugoročno prisustvo NATO u regionu predstavlja i kontinuitet američke uključenosti u osiguravanje mira i bezbednosti u regionu, u cilju promovisanja ekonomskog poverenja i integracije, razvoja, razmene ljudi i ideja i obezbeđivanje garancije da je društvo u regionu zaista deo jednog većeg društva.

Tanjug/NATO-led peacekeepers, KFOR Press Office via AP)

Ocenjuje da je KFOR postavio osnove za bezbedno funkcionisanje društva na KiM, uz naglasak da je to uloga koju SAD i međunarodna zajednica neće zauvek igrati.

– Potrebno je da se izgradi poverenje i omoguće bezbednosne snag koje će pomoći da se obezbedi osnovni javni red i mir i svakako vladavina prava. To je ono što treba da se dešava u budućnosti – kaže Vilson.

Dodaje da to poglavlje još nije do kraja “ispisano”, uz konstataciju da ko god živi na KiM treba da živi sa osećanjem vladavine prava.

– Cilj je da se obezbedi sigurnija budućnosti za one koji žive tamo, ali i za ceo region. Da se obezbedi da Zapadni Balkan bude u toku sa onim što se dešava u Zapadnoj Evropi. Ovaj region trenutno zaista nema taj standard života i vladavinu prava kakve mi imamo, i to će biti prepreka na putu ka EU, zato moramo na tome da radimo zajednički – naglašava Vilson.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike