NATO poštuje odluku Srbije da na šest meseci obustavi vojne aktivnosti sa partnerima, razmatramo plan saradnje za narednu godinu

16.11.2020

19:48

0

Beogradsku NATO nedelju 10. put organizuje Centar za evroatlantske studije

NATO poštuje odluku Srbije da na šest meseci obustavi vojne aktivnosti sa partnerima, razmatramo plan saradnje za narednu godinu
Copyright CEAS Youtube printscreen

Mark di Paolo, direktor Direktorata za izgradnju odbrambenih kapaciteta pri NATO-u, izjavio je danas da Alijansa poštuje odluku Srbije da na šest meseci obustavi vojne aktivnosti sa svim partnerima, da razume da ta odluka nije usmerena ka NATO i da neće uticati na vojni i politički dijalog dve strane.

Di Paolo je to rekao na “Beogradskoj NATO nedelji”, koju 10. put organizuje Centar za evroatlantske studije (CEAS) i dodao da će misija NATO na Kosovu – Kfor nastaviti da brine o bezbednosti.

On je podsetio da Srbija učestvuje u 30-ak naučnih programa sa NATO-om i da Alijansa to ceni, jer u okviru te saradnje dobijaju kao i što daju.

“Obe strane su spremne da nastave saradnju čim to bude moguće, u martu, i razmatramo plan saradnje za narednu godinu”, rekao je Di Paolo.

CEAS Youtube printscreen

Govoreći o istraživanju CEAS-a i CESID-a u kome su građani Srbije izneli svoje stavove o NATO-u, on je kazao da je primetio da građani kao duplo pozitivniju vide saradnju sa Alijansom i da je ne gledaju kao apstraktnu organizaciju.

“Ti brojevi jesu mali, ali prava saradnja pomaže ljudima da razumeju namere NATO-a i moramo da radimo na tome”, rekao je Di Paolo.

Di Paolo je istakao da je jaka, stabilna i demokratska Srbija važna za stabilnost Zapadnog Balkana.

Kako je podsetio, Srbija se dobrovoljno pre 14 godina učlanila u program Partnerstvo za mir u okviru koga razvija saradnju sa Alijansom.

To znači, rekao je da u okviru tog programa NATO pruža podršku Srbiji u oblasti reforme.

“Srbija je sarađivala sa NATO na obuci lekara. NATO je tada pokušao da uspostavi prisustvo u Iraku i Srbija nam je pomogla u tome. Sada smo, u trenutku kada se SAD povlači, dobro pozicionirani da doprinosimo bezbednosti. Kada dobijamo i dajemo, to je dobar program partnerstva”, rekao je Di Paolo.

Prema njegovim rečima, saradnja u okviru programa “Deep”, na početku pandemije korona virusa pomogla je Srbiji i Češkoj da sarađuju na razvijanju zaštitne opreme.

Kako je istakao, postoji oko 100 partnerstava godišnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike