Nedelja usred srede: Džoni Dep u Predsedništvu, eksces misice, Hrvati ne odustaju od blokade Srbije

27.10.2021

18:35

0

Nedelja usred srede: Džoni Dep u Predsedništvu, eksces misice, Hrvati ne odustaju od blokade Srbije
nedelja usred srede 27102021 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić Profimedia Pixabay Printscreen Instagram

Beograd je ugostio protekle nedelje holivudsku zvezdu Džonija Depa, a u znak zahvalnosti što promoviše našu zemlju, predsednik Srbije najavio je da će slavni glumac biti nagrađen ordenom za zasluge.

I dok Srbija sa jedne strane dobija pohvale za ispunjavanje novih uslova za članstvo u EU, Hrvatska nastavlja sa opstrukcijama.

Celokupnu javnost zatekla je činjenica da srpska misica pokazuje simbol dvoglavog orla u društvu sa predstavnicom tzv. Kosova. Mada je naišla na opštu osudu u javnosti, ima i onih koji taj čin pripisuju mladosti i nepromišljenosti.

U nedelji iza nas završen je i međustranački dijalog koji je vođen bez posredstva evroparlamentaraca. Postignut je dogovor i dokument bi trebalo da bude potpisan uskoro. Vlast bi trebalo da implementira sve dogovoreno sa predstavnicima opozicije, da donese odgovarajaća zakonska rešenja, te da svi učesnici izborne trke, ali i građani imaju vremena da se naviknu na delimično izmenjene izborne uslove.

Slavni glumac u Predsedništvu

Holivudski glumac i filmski producent Džoni Dep povodom promocije animiranog serijala proizvedenog u Srbiji "Pafini", u produkciji "Arhangel studija" glumca Miloša Bikovića, boravio je u Beogradu, a sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva. 

 

Predsednik Srbije najavio je da će na Dan državnosti Srbije, 15. februara, odlikovati glumca Džonija Depa u znak zahvalnosti za poštovanje koje ukazuje Srbiji, kao i zbog brojnih projekata koji u našoj zemlji zapošljavaju veliki broj mladih ljudi.

Dep je u susretu sa predsednikom rekao da je počastvovan odlukom da bude nagrađen ordenom za zasluge i da će 15. februara ponovo doći u Beograd na svečanu ceremoniju.

"Nastaviću da radim na promociji vaše divne zemlje, istakao je Dep i zahvalio predsedniku Vučiću na ukazanoj časti.

Hrvatska blokira Srbiju na putu ka EU

Kampanja Hrvatske čiji je cilj da se onemogući odnosno oteža put Srbije ka EU se nastavlja. Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, "javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU".

Izjavu o tome je doneo Odbor za normu hrvatskog standardnog jezika HAZU, a prihvatila ju je Uprava Akademije i sada je ona službeni stav HAZU, koji je osim medijima dostavljen i premijeru Andreju Plenkoviću.

Tu se Hrvati ne zaustavljaju, pa im smeta i projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, koji su najavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

A o pravima manjina u ovoj zemlji, članici EU, najbolje svedoči najnoviji zaključak Gradskog veća Vukovara da stepen međusobne tolerancije hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine nije napredovao da bi prava srpske manjine mogla da se prošire. To znači da nisu stvoreni uslovi za uvođenje dvojezičnosti.

Za ovo je glasala većina odbornika na sednici vukovarskog Gradskog veća koje je raspravljalo o postignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, tolerantnosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Priština nastavlja sa provokacijama

-Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština, izjavila je kosovska predsednica Vjosa Osmani i dodala da "niko u regionu ne želi ZSO koja bi bila nova Republika Srpska".

Ona poručuje čak da "u najboljem slučaju to može biti NVO organizacija", prenosi Kosovo onlajn. 

24sedam/Goran Sivački
 

 

Da ne odustaju od napada na Srbiju te kršenja svih prihvaćenih sporazuma pokazuje i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je na sastanku sa ministrom i direktorom policije, održanim nakon brutalne kacije u Severnoj Mitrovici, poručio da "kriminal i kriminalne grupe" neće biti tolerisani, misleći pri tom na Srbe koji su se usprotivili upadima u prodavnice i apoteke, te najavio da će Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti da obavlja svoje dužnosti. On je tom prilikom čak optužio Srbe da su bacali šok bombe na policiju.

Još jedan potez govori u prilog tezi da se Kosovo priprema za još jednu aktivnost mimo prihvaćenih sporazuma i dogovora. Naime, za ambasadora Albanije pri Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (Unesko) ponovo će doći Besiana Kadare, koja je na čelu albanske misije pri ovoj organizaciji bila i 2015. godine, kada je Kosovo zatražilo prijem ali je ostalo kratkih rukava posle glasanja na Generalnoj konferenciji. 

I dok prištinski zvaničnici idu protiv Beograda, u Briselu je počeo prvi sastanak Radne grupe eksperata, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak veruje da će konkretne nalaze predstaviti za šest meseci.

Srpska misica i dvoglavi orao

Srpska predstavnica na izboru za mis univerzuma Valentina Pavlović u javnost je dospela nakon što je na društvenim mrežama objavljena njena fotografija na kojoj uz predstavnicu tzv. Kosova, zatim Albanije i Crne Gore pokazuje rukama simbol dvoglavog orla. Misica se javno izvinila zbog ovog čina, objasnivši da je sve bilo splet okolnosti, bez ikakve loše namere. Ipak, agencija Miss Yu pokrenula je postupak da misica bude povučena sa takmičenja, budući da je ovaj njen gest protumačen loše s političke tačke gledišta.

Printscreen/Instagram
 

Nakon ove fotografije u javnost su dospele i fotografije misica kako pokazuju tri prsta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike