Još nema ćirilice u Vukovaru: Nova odluka potvrda da Hrvati na Srbe gledaju kao na građane drugog reda (FOTO)

26.10.2021

10:38

0

Autor: I.K.

Ovo pravo prvenstveno se odnosi na ravnopravnu upotrebu ćirilice na području grada

Još nema ćirilice u Vukovaru: Nova odluka potvrda da Hrvati na Srbe gledaju kao na građane drugog reda (FOTO)
vukovar 1407 2021 foto goran sivacki (64) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Većinom glasova Gradsko veće Vukovara donelo je zaključak da stepen međusobne tolerancije hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine nije napredovao da bi prava srpske manjine mogla da se prošire.

To znači da nisu stvoreni uslovi za uvođenje dvojezičnosti. Za ovo je glasala većina odbornika na sednici vukovarskog Gradskog veća koje je danas raspravljalo o postignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, tolerantnosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je da se nisu stekli uslovi za proširenje prava, kao i da se čekaju rezultati popisa stanovništva koje će dati precizne podatke o tome koliko Srba u Vukovaru živi, prenose hrvatski mediji. On je napomenuo i da gradska uprava u svom radu ne pravi nikakve razlike u tome ko je koje nacionalnosti.

Penava je ocenio u raspravi da građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva garantovana prava, a da se za nova nisu stekli uslovi.

- Mišljenja sam da je tolernacija takva da omogućuje normalan rad i atmosferu, kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dole, levo ili desno, mogao bi izazvati napetosti - kazao je Penava.

Na sednici su se mogli čuti i znatno rigidniji stavovi. Tako gradski odbornik iz reda Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta ističe da ta politička opcija, iz više razloga, nikada neće biti za uvođenje ćirilice u Vukovar, podsećajući na nestale, ratne zločine, razrušen grad...

Na komentar Penave da deset godina Vukovarci osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom broju građana u Vukovaru ni broju Srba u gradu, reagovao je odbornik Srđan Milaković (DSS), koji je poručio da nije istina da je sporan popis stanovništva, već celokupan odnos prema građanima srpske nacionalnosti.

- Vi nikada nećete priznati dvojezičnost, bilo šta da pokaže popis stanovništva - poručio je Milaković, i ocenio da je priča o dvojezičnosti u Vukovaru od početka bila priča većinskog naroda, dok je uloga građana srpske nacionalnosti i političkih predstavnika Srba bila sporedna.

Nikola Mažar (HDZ) tvrdi da je atmosfera u Vukovaru sve samo ne normalna, zamerivši gradskim vlastima da u proteklih godinu dana nisu učinile ništa kako bi se situacija popravila. Spomenuo je fizičke obračune među mladima, nasrtaje na učenike i nastavnike kojih je bilo u proteklih godinu dana u Vukovaru.

Odbornicima se obratio i bivši gradonačelnik i predsednik Gradskog veća Željko Sabo (Nezavisni), koji je pozvao na međusobnu toleranciju i uvažavanje.

- Molim vas da sednete i da razgovarate. Ako ni zbog koga, onda zbog dece koja su nam danas razdvojena u školama i vrtićima, što nije dobro. Danas, zbog onoga što nismo napravili, imamo ono što imamo. Poznavanje ćirilice za mene je korak napred. Ne smemo se bojati tog bogatstva - poručio je Sabo.

Gradsko veće Vukovara svakog oktobra, prema odluci i uputstvima Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike