Novi pritisci na Srbiju i Republiku Srpsku: Šta se krije iza protesta albanske, hrvatske i bošnjačke dijaspore u Njujorku?

25.10.2021

18:30

0

Autor: M. I.

“Okupljanje za njenu pravdu” redovno organizuje tribine i predavanja na kojima, pored Albanaca, govore Hrvati i Bošnjaci

Novi pritisci na Srbiju i Republiku Srpsku: Šta se krije iza protesta albanske, hrvatske i bošnjačke dijaspore u Njujorku?
albanci - Copyright Printscreen/YouTube

Albanska zajednica, zajedno sa hrvatskom i bošnjačkom, najavila je protest 28. oktobra u 12 časova ispred konzulata Srbije u Njujorku. Istoričar Saša Adamović za 24sedam kaže da je najavljeni protest samo deo šire akcije pritisaka na Srbiju i Republiku Srpsku, koji će u budućnosti postati sve intenzivniji.

Napadaju Srbiju pod plaštom borbe za žrtve silovanja

Demonstracije se organizuju u sklopu projekta “Rally For Her Justice” (Okupljanje za njenu pravdu) a kao povod za okupljanje navode "podizanje glasa protiv zločina i države koja podržava i rehabilituje ratne zločince".

U saopštenju nazivaju Srbiju zločinačkom državom koja je ubila, silovala i masakrirala.

Projekat “Okupljanje za njenu pravdu” zapravo predvodi Vasfije Krasnići koja se posle NATO agresije na našu zemlju preselila u Sjedinjene Američke Države, gde je pokrenula organizaciju koja okuplja navodne žrtve silovanja. 

 

 

“Okupljanje za njenu pravdu” redovno organizuje tribine i predavanja na kojima, pored Albanaca, govore Hrvati  i Bošnjaci. Pod plaštom borbe za žrtve silovanja, okupljeni oko ovog projekta optužuju Srbiju za “etničko čišćenje, genocid, ratne zločine”, kao i za “70.000 silovanja”.

 

 

Krasnići je govorila u parlamentu lažne države Kosovo, a ovogodišnji protest ispred konzulata Republike Srbije u Njujorku podržali su brojni političari s Kosmeta i javne ličnosti poput predsednice privremenih prištinskih institucija Vljose Osmani, njene prethodnice Atifete Jahjage, pevačice Due Lipe, kao i mnogi političari albanskog porekla iz SAD.

Povratak na mesto zločina

Istoričar Saša Adamović za 24sedam kaže da je najavljeni protest samo deo šire akcije pritisaka na Srbiju i Republiku Srpsku, koji će u budućnosti postati sve intenzivniji.

Printscreen/YouTube/Novi Standard
 

- Kada su ovakve stvari u pitanju, uvek treba gledati širi kontekst. U poslednje vreme desile su se neke prilično važne stvari koje bi mogle da nam nešto više kažu o tome šta se zapravo priprema kada je u pitanju rešavanje pitanja Kosova i Metohije i Republike Srpske. Pre svega se radi o najnovijim imenovanjima od strane Bajdenove administracije, a na prvom mestu na izbor Kristofera Hila za novog ambasadora u Beogradu. Imajući u vidu šta je on radio na Balkanu kao diplomata, mogli bismo to da protumačimo kao neprijateljski gest SAD prema Srbiji. Hil je bio čovek koji je učestvovao u diplomatskoj pripremi agresije na našu zemlju 1999. godine. Predlog da on bude novi ambasodor u Beogradu je zapravo njegov povratak na mesto zločina. S druge strane, neka druga imenovanja koja se tiču Republike Srpske nam govore da će Beograd i Banja Luka u budućnosti biti izloženi velikom pritisku. Pre svega, Srbija će biti na meti pritisaka kako bi priznala nezavisnost tzv. države Kosovo i da se složi sa ukidanjem Republike Srpske – rekao je on.

“Vapaj da se slomi otpor Srbije”

Istoričar smatra da najavljeni protest albanske dijaspore treba gledati u svetlu snažnih pritisaka da Srbija pristane na ono na šta ne može da pristane, a to je priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

- Prirodno je da albanska, bošnjačka i hrvatska dijaspora imaju izrazito antisrpski stav. Zato je i ova njihova aktivnost, bila ona samonikla ili inspirisana od nekog većeg centra moći, očekivana – kaže Adamović i dodaje:

Printscreen/YouTube
 

- S obzirom da su SAD trenutno izuzetno podeljena država u ovom trenutku, pitanje je koliki je domet ove aktivnosti, osim puke propagande. Možda bismo mogli da ga stavimo u kontekst svojevrsnog vapaja da konačno Zapad na čelu sa SAD, preduzmu nešto da bi se slomio otpor Srbije i da bi Albanci konačno došli do svog krajnjeg cilja. Isti je slučaj i sa bošnjačkom dijasporom koja je očigledno nezadovoljna što postoji Republika Srpska koja je zapravo velika smetnja unitarizaciji BiH, odnosno dominaciji bošnjačkog elementa u toj zemlji.

Bajdenova administracija pokušava da dovrši posao

Adamović kaže da su pitanja Kosmeta i Republike Srpske dva najvažnija srpska problema, od čijih rešavanja zavisi sudbina Srbije. Prema njegovim rečima, od dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću, stvari su se pogoršale po Srbiju.

Džozef Bajden; Profimedia
 

- Očito je da smo sa novom američkom administracijom dobili ljude koji su nam ne samo već poznati iz mračnih godina, nego one koji žele da završe ono što su započeli devedesetih na Balkanu. Možda ih je strpljenje izdalo, jer je jasno je da je projekat, koji je zapoičet 1999. ili proglašenjem tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine, propao i da je u velikim problemima. Zapadni centri moći koji stoje iza svega su zbog toga izgubili strpljenje i u budućnosti će učiniti sve da do kraja dovedu procese iz devedesetih godina – rekao je on.

Povoljnija geopolitička situacija

Ipak, istoričar ističe da nije sve tako crno, te da na globalnom planu postoje i pozitivne promene koje nam daju nadu.

- Za nas je povoljno to što ovo više nije 1999. ili 2008. godina. Svet se geopolitički radikalno promenio. Na Balkanu više nema takve moći kolektivnog Zapada kao što je nekada bilo. Svoje interese veoma snažno ovde projektuju Rusija, Kina, pa i Turska. Oni su proteklih godina osporavali zapadnu dominaciju na ovom prostoru i to nama ide u korist. Rusija i Kina, kao stalni članovi Saveta bezbednosti UN, su naša dva najvažnija strateška partnera, a u međuvremenu smo i sa Turskom podigli odnose na veoma visok nivo. Zato u budućnosti treba uvek imati u vidu Srbija ne može da pristane na priznanje tzv. nezavisnog Kosova, ali i da Zapad više nije u stanju da nematne rešenja za Kosmet kako su do sada radili, dakle na srspku štetu – kazao je Adamović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike