Osmanijeva ponovo oplela po Srbiji i jasno poručuje da formiranja ZSO neće biti

27.10.2021

09:08

0

Autor: I.K.

Osmanijeva je ponovila ono što je navela u Savetu bezbednosti UN da je "Srbija kancer Evrope"

Osmanijeva ponovo oplela po Srbiji i jasno poručuje da formiranja ZSO neće biti
Vjosa Osmani - Copyright Profimedia

-Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština, izjavila je kosovska predsednica Vjosa Osmani u intervjuu za Kanal 10.

Kako je Osmanijeva istakla "niko u regionu ne želi ZSO koja bi bila nova Republika Srpska".

"U najboljem slučaju to može biti NVO organizacija", rekla je Osmani, prenosi Kosovo onlajn. 

Osmanijeva je i ponovila ono što je navela u Savetu bezbednosti UN da je "Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu" 

-Srbija nije zainteresovana za mir, niti za rešavanje pitanja nestalih, i ne namerava da postigne dogovor sa Kosovom, rekla je ona u dobro poznatom maniru iznoseći neosnovane optužbe na račun Srbije.

Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici iz Prištine, stalno optužuju Srbiju da ne sarađuje po pitanju nestalih, ali zapravo je reč o klasičnoj zameni teza. 

Predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović upozoravao je da je krajnje neodgovorno ponašanje prištinskih institucija prema tom problemu dovelo do njegovog potpunog zastoja, te da situacija nije dobra.

-Očekivali smo da će proces traženja nestalih lica dobiti pun zamah nakon Londona 2018, kada je potpisana zajednička deklaracija o nestalima, zatim dijaloga u Briselu i Vašingtonskog sporazuma gde je pitanje nestalih uvršćeno u važne tačke za stabilizaciju situacije, naveo je Odalović.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović svojevremeno je izjavila da se još traga za 563 osoba sa spiska udruženja.

Ona je istakla da je problem nestalih lica isključivo humanitarni i da ga tako treba tretirati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike