Međustranački dijalog je gotov, predlozi su na stolu, koji je sledeći korak?

26.10.2021

16:00

0

Vođen na dva koloseka, sa evroparlamentarcima i bez njih, iznedrio je dva sporazuma, a vlast bi trebalo da sada implementira sve dogovoreno

Međustranački dijalog je gotov, predlozi su na stolu, koji je sledeći korak?
međustranački dijalog - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Da li će izaći na izbore u aprilu 2022. godine ili ne, nisu još saopštile sve opozicione stranke. 

Ono što su tražili - a to je međustranački dijalog koji bi unapredio izborne uslove, ispunjeno je.

Vođen na dva koloseka, sa evroparlamentarcima i bez njih, iznedrio je dva sporazuma, a vlast bi trebalo da sada implementira sve dogovoreno.

Tanjug/Tara Radovanović
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić na sastanku sa opozicijom bez evroparlamentaraca

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ubeđen je da će sve stranke izaći na izbore, čak i one koje kritikuju evroparlamentarce da nisu ispunili njihove zahteve, te ističe da je međustranački dijalog pomogao u spuštanju tenzije.

Kako za 24sedam precizira izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar, predstavnici vlasti obavezali su se da će da ispune dogovoreno i sa jednog i s drugog koloseka i da će sve mere da usaglase sa novim zakonskim rešenjima i podzakonskim aktima.

- Ono što je postignuto u dijalogu bez evroparlamentaraca ne isključuje ono što je dogovoreno sa njima. Kako sada stvari stoje, stav države će biti takav da sve mere sa oba koloseka budu ispunjene. Državni organi moraju sada zbog svega što je dogovoreno da promene zakone, tamo gde se promena traži, da formiraju paralelna tela, tamo gde je to dogovoreno, i da sve to prođe kroz uobičajenu proceduru, prvo nacrt zakona, pa javnu raspravu i na kraju usvajanje - objašnjava Klačar. 

K1 printscreen
Bojan Klačar

Po svemu sudeći, implementacija svega dogovorenog trajaće kraće od šest meseci, jer već se bliži novembar, a izbori će, po svemu sudeći, biti početkom aprila. Klačar, ipak, napominje da država već može da primeni ona rešenja koja ne traže zakonsku proveru.

- Vladajuća stranka može već od danas da se trudi da ispuni ono za šta nije potrebna promena zakona, kao što je, na primer, funkcionerska kampanja, dok nova izborna komisija ne može da počne sa radom, jer to iziskuje promenu zakona - napominje Klačar za 24sedam.

On podseća da opozicione stranke nisu u potpunosti zadovoljne rezultatima međustranačkog dijaloga, ali da će najverovatnije svi izaći na izbore.

AtaImages
Sastanak opozicije i vlasti uz posredstvo evroparlamentaraca

- Napravljen je određeni iskorak, on nije dramatično veliki, skroman je, ali je iskorak napred. Da bismo finalno zaključili uspešnost ovih mera, moramo da vidimo kako će teći implementacija i kako će izgledati zakonska rešenja. Neke mere su usvojene na uopšten način, pa da vidimo kako će ta suština da bude pretočena u zakonskim rešenjima - dodaje Klačar.

On navodi da bi bilo dobro da na izborima učestvuju sve stranke i da bi to bila važna vest.

- Još važnije bi bilo da sve dogovorene mere budu implementirane na adekvatan način, jer bi to smanjilo tenzije u društvu, s obzirom na polarizaciju koja postoji u našem društvu - zaključuje Klačar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike