Poznata po antisrpskim stavovima i neskriveni albanski lobista: Ko je Viola fon Kramon?

24.10.2021

18:37

0

Kaže da sebe smatra lobistkinjom za Kosovo, “ali ne plaćenom”

Poznata po antisrpskim stavovima i neskriveni albanski lobista: Ko je Viola fon Kramon?
Viola Fon Kramon - Copyright Profimedia

Viola fon Kramon-Taubadel, poslanica iz redova nemačkih Zelenih i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, koja inače sebe smatra lobistkinjom za Kosovo, “ali ne plaćenom”, nastavlja sa otvorenim napadima na srpske vlasti i zvanični Beograd, braneći neodbranjive poteze predstavnika Prištine.

Viola fon Kramon član je partije Zelenih od 2001. godine. Član nemačkog parlamenta je bila od 2013. do 2017. godine, a od 2019. godine je članica evropskog parlamenta. 

Poznata je po antisrpskim stavovima, a jedna od poslednjih u nizu izjava je nakon lokalnih izbora na KiM gde je bila u svojstvu posmatrača, kada je prokomentarisala da Kosovo može da posluži kao primer pluralizma i izbornih standarda u regionu, ali istovremeno nije propustila priliku da potkači Beograd te je ocenila da su srpski glasači imali ograničene opcije za izbor svojih predstavnika zbog Srpske liste koja, kako je rekla, vlada na političkoj sceni unutar srpske zajednice. 

AP photo
Viola fon Kramon

Neskriveni albanski lobista je i stava da su SAD neophodne u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a o tome koliko se zalaže za "pravo" pokazuje i izjava da je Zajednica srpskih opština sigurno jedno od pitanja u dijalogu Beograda i Prištine, ali da "ima toliko toga što bi srpska zajednica mogla da uradi na tom procesu", te da "u dijalogu ima drugih hitnih stvari".

Ona je pohvalila akciju kosovske policije u Severnoj Mitrovici, kada su do zuba naoružani specijalci upali u prodavnice i apoteku navodno tražeći švercovanu robu, bacali suzavac i šok bombe, te je tokom sukoba u Zvečanu metkom u leđa pogođen Srećko Sofronijević.

-Dobro je što se kosovska vlada uhvatila u koštac sa tim, jer je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala oduvek bila zahtev EU. KFOR je bio obavešten i druge snage i jasno je da nije bilo sumnje da je to potrebno, rekla je Kramonova za medije. 

Profimedia
Žozep Borelj

Ona je, štaviše, kritikovala izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja koji je zatražio hitnu obustavu nasilja na severu Kosova, te kritikovao jednostrane akcije ocenjujući ih kao neprihvatljive.

-Svi problemi moraju se rešavati kroz dijalog Beograda i Prištine, poručio je Borelj.

Fon Kramonova je reagovala na ovu poruku evropskog zvaničnika, braneći potez Prištine koji je doveo do podizanja tenzija i sukoba.

-Kritikujte zemlje u kojima se zakon ne primenjuje. EU bi trebalo da podrži zemlje koje se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Državne institucije koje rade svoj posao zaslužuju naše puno poštovanje. Dijalog uz posredovanje EU ne govori o svakodnevnim policijskim operacijama, napisala je Viola fon Kramon.

 

 

Na ovu izjavu Fon Kramonove, reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da je "neskrivena albanska lobistkinja" pokušala da od Srba sa Kosova i Metohije napravi legitimne mete u koje je dozvoljeno pucati.

-U svom opasnom pohodu relativizacije nasilja Prištine i Aljbina Kurtija nad golorukim srpskim narodom na severu pokrajine, ovoga puta prevršila je svaku meru, optužujući Srbe da su krivi što je u njih ispaljeno više od 100 bojevih metaka i nebrojeno patrona suzavaca i šok bombi, rekao je Petković.

U saopštenju on pita da li je i Srećko Sofronijević kriv što je dobio metak dok je pokušavao da zaštiti suprugu i svoje dvoje dece i da li su to evropske vrednosti za koje se ona zalaže?

24sedam/Goran Sivački
teško ranjeni Srećko Sofronijević

-Da se gospođa Fon Kramon istinski zalaže za evropske vrednosti, pažljivo bi saslušala poruke šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja koji je otvoreno osudio jednostrane nasilne akcije Prištine i naveo da one nisu bile koordinisane, poručio je Petković.

Evroparlamentarka Viola fon Kramon reagovala je na Twitteru na ove reči Petra Petkovića navodeći da želi da kosovski Srbi budu zaštićeni što je više moguće.

-Želim da kosovski Srbi – i južno i severno do Ibra – budu što je više moguće zaštićeni. Da ne bi bilo još jednog slučaja Olivera Ivanovića, koji zbog nedostatka vladavine prava ili nekog drugog "maglovitog dana" na severu ostaje nerešen, navela je ona.

 

 

I ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić napisao je da izjava Viole fon Kramon povodom akcije specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova, naivna ili zlonamerna, te ocenio da je ona "najneodgovorniji nemački političar". 

-A znamo da niste naivni. Nevin čovek je pogođen u leđa, a starija žena je umrla, usled onoga što opisujete kao 'policijsku akciju'. Trebalo bi da se stidite sebe, poručio je Đurić.

 

 

Viola fon Kramon toliko ponekad ne može da su suzdrži u izjavama protiv Srbije, da posle mora da se izvinjava te pojašnjava šta je htela da kaže. Tako se "ispravila" po pitanju ranije izjave u kojoj je likovala što Srbija neće otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, navodeći da ona želi da vidi Srbiju u EU, te da njen stav nije antisrpski, već proevropski, sugerišući da je pogrešno shvaćena.

Ona je prethodno bila izjavila da je dobar signal ukoliko Evropska komisija ne želi da otvara nova poglavlja sa Srbijom, jer se EU mora držati sopstvenih pravila i vrednosti.

Da nije Viola jedina u evropskom parlamentu koja otvoreno ide protiv Srbije, svedoči i pismo osam evroparlamentaraca koji su tražili od Žozepa Borelja i Kristijana Šmita da se, kako su naveli u pismu, zaustavi Milorad Dodik, a Srbiju pri tome optužuju za loše stanje u BiH i targetiraju je kao pretnju bezbednosti u regionu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovim povodom ocenio je da njima smeta snažna Srbija.

-Oni znaju da njima Srbija predstavlja problem zbog rastuće ekonomske snage, što Vojska Srbije više nije za potcenjivanje kao što je bila, već je mnogostruko snažnija nego pre 30, 20 i 10 godina i biće, ukazao je Vučić.

On je ironično primetio da kada bi svi slušali šta pričaju razni evroparlamentarci kao što je Viola fon Kramon, svi bi se obesili ili mogli bismo da skočimo u Dunav.

-A o Kosovu i da ne pričam, to bi bila zabranjena reč u Srbiji, primetio je Vučić i dodao da oni imaju svoje, a mi svoje interese, te da oni rade za svoju zemlju, što je obično protiv interesa naše zemlje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike