Nedelja usred srede: Vučićević u zatvoru zbog "uvrede", predsednik Vučić o planovima Otvorenog Balkana, dijalog u Briselu

05.04.2023

19:46

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Vučićević u zatvoru zbog "uvrede", predsednik Vučić o planovima Otvorenog Balkana, dijalog u Briselu
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav 24sedam/Goran Sivački Twitter/MiroslavLajcak

Celokupna javnost ustala je na noge pošto je urednik "Informera" Dragan J. Vučićević, po presudi Drugog opštinskog suda, otišao na odsluženje zatvorske kazne zbog krivičnog dela uvrede, po tužbi Jugoslava Ćosića. Pokrenuta je i peticija da se uvreda dekriminalizuje, odnosno da ne bude više krivično delo, a podršku su mu pružile brojne kolege, javne ličnosti i političari.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se protekle nedelje sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, te razgovarao o daljim planovima u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", i posetio sajam vina "VinItaly", gde je razgovarao sa premijerkom Đorđom Meloni. 

U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je prvi put razgovarano o konkretnim koracima formiranja Zajednice srpskih opština.

Počelo je i suđenje nekadašnjim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Saljimiju i Jakupu Krasnićiju pred sudom u Hagu. Okrivljeni su se izjasnili da nisu krivi, a tužilac je u višečasovnom izlaganju izneo detalje optužnice koja ih tereti za 102 ubistva, mučenje i prisilni nestanak u nekoliko gradova na Kosovu i nekoliko oblasti severne Albanije.

scp-ks.org
Suđenje četvorici lidera tzv. OVK

 

Tužilac Džejms Pač istakao je da žrtve koje su preživele mučenja u zatvorima OVK i dan-danas imaju posledice, psihičke i fizičke traume. On je pobrojao lokacije na kojima su zatvarane žrtve OVK i naveo sve zločinačke radnje koje su pripadnici te oružane organizacije vršili nad svima onima za koje su smatrali da su špijuni i protivnici njihove politike.

Ocenio je da su žrtve širom Kosova mučene po istom šablonu: prebijanje bejzbol palicama, metalnim šipkma, kundacima i pištoljima, čupanje noktiju, držanje u nehigijenskim uslovima bez hrane i vode...

Vučićević otišao u zatvor zbog istine

Glavni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević otišao je na odsluženje zatvorske kazne po presudi Drugog opštinskog suda, a zbog krivičnog dela uvrede. On je odbio da plati novčanu kaznu, jer je, kako kaže, tokom postupka utvrđeno da to što je napisao istina, ali je krivično osuđen jer je tužilac, Jugoslav Ćosić, time bio uvređen. 

 

Ovim povodom pokrenuta je i peticija da uvreda bude dekriminalizovana, odnosno da ne bude krivično delo, kako nijedan novinar više ne bi završio u zatvoru zbog onoga što piše ili kaže.

Vučićević je odmah po ulasku u zatvor započeo štrajk glađu, a bez njegovog znanja, njegova supruga platila je ovu kaznu kako bi se on što pre vratio kući, gde ga čeka šestoro dece, od kojih najmlađe ima tek osam meseci.

Dragan J. Vučićević tokom dana je napustio zgradu Centralnog zatvora u Beogradu.

Planovi za Otvoreni Balkan: Vučić sa Ramom i Kovačevskim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se protekle nedelje sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, kako bi razmenili i dogovorili dalje planove u vezi sa Otvorenim Balkanom. Kako je predsednik istakao, razgovarali su o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe i ljudi.

 

Oni su obišli i sajam vina "VinItaly", gde su se na marginama manifestacije sastali i sa premijerkom Italije Đorđom Meloni, koju je predsednik pozvao da poseti Srbiju, tako da se njen dolazak očekuje do kraja godine.

Crna Gora dobila novog predsednika

Crna Gora je dobila novog predsednika. U drugom krugu izbora pobedio je kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović. On će biti inaugurisan 21. maja 2023. godine, kada će zvanično postati novi predsednik Crne Gore.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je na pobedi novoizabranom predsedniku Crne Gore i istakao da veruje da će Beograd biti među prvim gradovima koje će posetiti u regionu.

- Pobedili su gospodin Jakov Milatović i političke snage koje su ga podržale u Crnoj Gori. Čestitao sam mu zvanično i izrazio nadu i uverenje da će naši odnosi biti bolji i da Srbija i Crna Gora mogu više i bolje - rekao je predsednik Srbije.

Zoran Knežević na čelu SANU

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala je astronoma Zorana Kneževića za novog predsednika Akademije.

Astronom Zoran Knežević stupio je na čelo Akademije umesto dosadašnjeg predsednika Vladimira S. Kostića, pošto je dobio 75 glasova naspram 33, koliko je dobio njegov konkurent, kompozitor Svetislav Božić.

Tanjug/Rade Prelić
Prethodnik Vladimir Kostić čestita novoizabranom predsedniku SANU dr Zoranu Kneževiću

 

Predsednik Srbije uputio je čestitku dr Zoranu Kneževiću na izboru, te poželeo da ovu "izuzetnu, tešku i odgovornu dužnost obavlja na tragu dobre tradicije koju su slavom ovenčali neki od velikana našeg roda, poput Pančića i Cvijića, Novakovića i Medakovića".

- Ovu dužnost preuzimate u vremenima kada su našoj Srbiji više nego ikada potrebni mudrost, jedinstvo i doprinos svakog pojedinca jednom cilju: da izađemo kao pobednici u borbi za razvijenu, mirnu, stabilnu, jaku i uspešnu državu - navodi se u čestitki.

U Briselu nastavljen dijalog, prvi put o ZSO

U Briselu je, uz posredstvo EU izaslanika Miroslava Lajčaka, nastavljen dijalog. Prvobitno su održani odvojeni sastanci Lajčaka sa Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, da bi potom bio održan trilateralni sastanak.

Twitter/MiroslavLajcak
Petar Petković i Miroslav Lajčak

 

Kako je Petković izjavio sinoć, ovo je bio prvi susret tokom kojeg se konkretno pričalo o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

On je rekao da su razgovori bili dugi i teški, ali da je srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala, uz jasno iskazane crvene linije.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o energetici, a dodao je da će se nastaviti razgovori sa KEDS-om radi distributivnih usluga, kao i da su razgovarali i o registarskim tablicama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike