Srbija se seća heroja: Na današnji dan poginuo je Srđan Milić, potom i njegov brat blizanac, najstariji od tuge preminuo za njima

04.04.2023

14:34

0

Autor: I.K.

Majka, kako sama kaže, živi samo da bi očuvala sećanje na njene heroje

Srbija se seća heroja: Na današnji dan poginuo je Srđan Milić, potom i njegov brat blizanac, najstariji od tuge preminuo za njima
Srđan Milić - Copyright RTV Kraljevo printscreen

Umesto da kućom koju je deda sagradio za trojicu unuka odzvanja smeh i kuju se planovi za budućnost, u njoj je već skoro dve decenije spomen soba. Majka Nada Milić sahranila je u istoj grobnici trojicu sinova, blizance Srđana (26) i Bobana i starijeg Gorana (28) kao i supruga. U znak sećanja, u Kosovskoj Mitrovici podignut je spomenik braći Milić na istoimenom trgu. Dobili su i ulicu u Kraljevu. A Srbija nikad neće zaboraviti svoje mlade heroje koji su život dali za nju.

Braća blizanci Srđan i Boban poginuli su u razmaku od dve nedelje tokom bombardovanja 1999. godine. Stariji brat Goran od tuge za njima godinu dana kasnije. Ocu je srce prestalo da kuca 2011. godine. Majka, kako sama kaže, živi samo da bi očuvala sećanje na njene heroje.

Printscreen / Youtube / Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti
braća Srđan, Goran i Boban Milić

 

U kući u Kraljevu je spomen-soba u kojoj čuva uspomene na najmilije, predmete, fotografije, lične stvari, medalje i one posmrtne za hrabrost i junaštvo.

Srđan je na Kosovo, u Kosovsku Mitrovicu došao u 125. brigadu Vojske Jugoslavije. Boban u 52. bataljon čete za specijalne namene vojne policije u Prištini. Obojica su pre toga bili uspešni sportisti-atletičari.

Printscreen / Youtube / Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti
u kući u Kraljevu majka je napravila spomen-obeležje

 

Srđan je 31. marta dobio naređenje da nađe novi položaj za jedinicu. Sa vozačem i još trojicom vojnika je krenuo. Nakon stotinak metara naleteli su na minu. Trojica vojnika poginula su na licu mesta. Vozač i Srđan su povređeni, ali je Srđan podlegao povredama 4. aprila u bolnici. 

Dve nedelje kasnije, samo što je sahranio brata i vratio se na položaj, Boban je dobio zadatak da tokom noći provede kroz Kosovo jedinicu od oko trista vojnika. Krenuli su iz Merdara. Kod mesta Voluk, između Kline i Đakovice, kolonu su napali NATO bombarderi. Boban se nalazio u borbenom oklopnom vozilu sa jednim potpukovnikom i šestoricom vojnika. Dve rakete na toplotno navođenje udarile su posred vozila. 

 

Braća Milić dobila su spomenik na istoimenom trgu u Severnoj Mitrovici. Vajar Zoran Kuzmanović, autor, simboliku je pronašao u cvetu božur koji predstavlja junaštvo i ljubav. Spomenik je napravljen od legure korten, koja ima karakteristično svojstvo da na kiši dobija crvenu boju. Na inicijativu Udruženja veterana, i ulica u kraljevu poneće ime trojice braće.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike