Nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK u Hagu: Tužilac prvog dana izneo zastrašujuće detalje optužnice

04.04.2023

11:46

0

Autor: I.K.

Žrtve su mučene prebijanjem bejzbol palicama, metalnim šipkma, čupanjem noktiju, držanjem bez hrane i vode...

Nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK u Hagu: Tužilac prvog dana izneo zastrašujuće detalje optužnice
suđenje liderima tzv. OVK - Copyright scp-ks.org

U Hagu je danas nastavljeno suđenje četvorici bivših lidera tzv. OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju izlaganjem odbrane na optužbe Specijalnog tužilaštva.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi juče su se izjasnili da nisu krivi po optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zločini uključuju: ubistvo, mučenje i prisilni nestanak, a počinjeni su u nekoliko gradova na Kosovu i u nekoliko oblasti severne Albanije.

Tužilac Džejms Pač istakao je u jučerašnjem izlaganju da žrtve koje su preživele mučenja u zatvorima OVK i dan danas imaju posledice, psihičke i fizičke traume. On je pobrojao lokacije na kojima su zatvarane žrtve OVK i naveo sve zločinačke radnje koje su pripadnici te oružane organizacije vršili nad svima onima za koje su smatrali da su špijuni i protivnici njihove politike.

Ocenio je da su žrtve širom Kosova mučene po istom šablonu: prebijanje bejzbol palicama, metalnim šipkma, kundacima i pištoljima, čupanje noktiju, držanje u nehigijenskim uslovima bez hrane i vode.

Takođe, tužilac je naglasio da je žrtvama prećeno silovanjem i ugrožavanjem njihovih porodica.

Pač je zaključio i da su sve žrtve bile osumnjičene da sarađuju sa Srbima i da su izdajnici. Zatočenike su ispitivali i držali zaključanima na mestima Likovac, Jablanica, Lapušnik, Mališevo, Budakovo, Ješkovo i Zlaš. 

 

-Zatočenici su bili vezani ili sami za sebe, jedan za drugog, ili za predmete kao što je drvo ili za radijatore u Uroševcu, a koristili su konopce i žicu“, rekao je tužilac.

Zarobljenici su mislili da im je smrt bolja opcija

On je dodao da je u Lapušniku severno od Prištine bio štab Lapske zone, gde je glavni komadant imao svoju kancelariju, a nedaleko odatle je bio štab vojne policije, kao i štala koja je bila pretvorena u pritvorski centar. Zarobljenici nisu dobijali dovoljne količine hrane, vode i nisu imali adekvatne sanitarne i higijenske uslove, kao ni lekarsku negu, niti mesto za spavanje.

-Čućete da je u Lapašniku bio betonski pod na kome je bio životinjski izmet. Zatočenike su držali u lancima, morali su da mokre i vrše nuždu u kantu dok su pri tom bili vezani lancima, a onda su i spavali u toj istoj prostoriji. Čućete o uslovima pritvora na određenim lokacijama i to da su bili toliko užasni da su ljudi koji su tamo živeli mislili da im je smrt bolja opcija, rekao je tužilac.

Načini mučenja

Pač je ocenio da pripadnicima OVK nije nedostajalo mašte kada je reč o mučenju otetih.

-Tukli su ih po celom telu palicama za bejzbol, zatim su ih šutirali, udarali šakom, rezali i boli noževima. U Drenovcu tukli su ih palicama, šutirali, udarali i mučili strujom. U Klečki zatočenike su šutirali vojnim čizmama, udarali šakom, tukli kundacima, pištoljima, i tvrdim plastičnim cevima. U Zlašu su bili mučeni strujom, paljeni vrelim voskom i vrelim željezom, tukli su ih čeličnim palicama i drškama od sekire, a bili su i ubadani noževima. Tukli su zatočenike, čak i kada su oni izgubili svest. U Cahanu u Kasarni zatočenike su tukli gvozdenim palicama, drvenim štapovima, gumenim palicama, bičevima, sekli ih žiletima. U Lapušniku i Vebanu su čupali pritvorenicima nokte kleštima, naveo je tužilac.

Tužilac je kazao da su ovakvim delovanjem čitave porodice trajno upropaštene, a pojedinci ili ubijeni ili doživotno hendikepirani.

Kazao je da preživeli nasilje OVK pored mentalnih trauma imaju i teška fizička oštećenja poput gubitka sluha, nedostataka ekstremiteta i delova tela, kao i da su neki trajno sterilni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike