Petković detaljno objasnio sve u vezi sa KM tablicama: Mogu li Srbi da ih voze i šta je cilj Aljbina Kurtija

02.04.2023

19:45

0

Direktor Kancelarije za KiM detaljno je danas na konferenciji povodom najnovijih poteza Kurtija objasnio sve o KM tablicama

Petković detaljno objasnio sve u vezi sa KM tablicama: Mogu li Srbi da ih voze i šta je cilj Aljbina Kurtija
Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg hapšenja Srbina, detaljno je objasnio probleme sa kojima se Srbi suočavaju na KiM, vezano za registarske tablice.

On je precizirao da ovim potezima Aljbin Kurti pokušava da izazove haos i krizu u opštinama na severu KiM, da ugrozi mir kako bi zaustavio sprovođenje dogovorenog u okviru dijaloga.

-Svaki put pred nastavak dijaloga u Briselu imamo probleme i incidente i moguće krize koje generiše Priština. To je njihov način da hapšenjima, maltretiranjima ugroze sam proces dijaloga. Kurti ne želi mir i dijalog i formiranje ZSO. Zato smo na pomolu nove krize koju ponovo po pitanju tablica želi da izazove Kurti, jer pitanje tablica pogađa skoro svaku kuću na severu KiM, rekao je Petković.

On je ocenio da Kurti pokreće nove krize, jer je pod pritiskom međunarodne zajednice da formira ZSO, i to u skladu sa ranije postignutim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

-Poslednjim izjavama Kurtija da je ZSO suprotna odlukama njihovog tzv. Ustavnog suda, da je protiv tzv. Kosova, da neće imati ovlašćenja, pokazuje ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve vreme govori, da Kurti ne želi da je formira i da omogući Srbima ostvarivanje njihovih prava. Zato su mu potrebne krize, da dođe do incidenata, na severu KiM posebno, jer onda nema dijaloga i obaveze koju mora da sprovede, a to je da formira ZSO, poručuje Petković.

Treća kriza zbog tablica

On precizira da je ovo treći put zaredom da ulazimo u krizu zbog tablica.

-Podsetiću da je 2016. godine dogovoren sporazum o tablicama kada su uvedeni stikeri. Nakon toga Kurti uvodi "proba" tablice da zameni KM tablice tim probnim tablicama tzv. Kosova. Nakon krize koja je nastala, dogovorom od 30. septembra. 2021. godine smo utvrdili da se stikeri stavljaju na sve tablice, uključujuući i KM tablice, gde su one deo procesa traženja trajnog rešenja. Nakon toga imate novu jednostranu odluku o preregistraciji i pokretanju kaznene politike prema Srbima koji imaju KM tablice. Srpski policajci nisu hteli da kažnjavaju Srbe sa KM tablicama, zbog čega je smenjen Nenad Đurić, a potom su i ostali Srbi napustili prištinske institucije i ta kriza je bila gotovo do kraja 2022. godine, kada je 23. novembra dogovoreno da se obustavlja kaznena politika Kurtija, a Beograd se obavezao da ne izdaje nove KM tablice, podsetio je Petković.

Tanjug/Tara Radovanović
Petković podseća na izjave Dereka Šolea i Petera Stana

 

Direktor Kancelarije je objasnio da Vlada Srbije tada usvaja uredbu o trajnim tablicama, dakle o važenju postojeće registracije dok se ne nađe trajno rešenje, ali Kurti je nastavio sa zaustavljanjem vozila sa KM tablicama svih vlasnika kojima je istekla registracija 23. novembra, uprkos uredbi Vlade, u skladu sa sporazumom, da te tablice važe, ali da vozači moraju da imaju validan tehnički pregled i polisu osiguranja.

-Derek Šole i Peter Stano poručuju jasno da je Kurti prekršio sporazum jer nema pravo da sprečava vozila sa KM tablicama, jer sporazumi nemaju vremenski rok. To je pokazalo da Vučić govori istinu. Nema rok krajnji niti datum isticanja tih tablica, već da od trenutka kada smo to dogovorili tražimo trajno rešenje i dok se ono ne pronađe, KM sa stikerima ostaju. Postigli smo tri sporazuma, a možemo čak i ovde da čujemo neke da optužuju Vučića, a ne pominju da sva tri sporazuma krši zapravo Kurti, istakao je Petković.

Srbi mogu da voze sa KM tablicama

Nastavlja dalje da je jasno da Kurti ponovo želi incidente koji bi pokrenuo reakciju Srba i tako izazvao krizu, jer onda ne bi morao da ispunjava svoje obaveze.

-Mi smo o svemu obavestili međunarodne predstavnike, da Kurti ne želi dijalog već incidente na terenu. Mi želimo da sačuvamo mir i bezbednost za srpski narod. A šta je alternativa tome što Kurti gazi tri sporazuma o tablicama? Beograd ni Srbi na KiM ništa nisu krivi. Priština nema pravo na preregistraciju vozila sa KM tablicama, u sporazumu iz 2016. godine stoji da režim stikera se neće odnositi na tablice koje su u procesu preregistracije. Dalje, sporazum od 30. septembra 2021. kaže da su i KM tablice pod režimom stikera. Konačno sporazumom od 23. novembra predviđeno je da se zaustavi kaznena politika Aljbina kurtija, dok se ne nađe trajno rešenje. Derek Šole i Peter Stano su rekli da Kurti nema pravo da ukida KM tablice, da nema vremenskih ograničenja, tako da je sve čista samovolja Aljbina Kurtija koji govori o nekakvim rokovima. Ništa od toga nije dogovoreno, niti je deo ijednog sporazuma, a mi se držimo sporazuma. Dakle, KM tablice mogu da budu prisutne i na KiM i u centralnoj Srbiji, izričit je Petković.

On naglašava da Priština tim pojedinačnim, sporadičnim zaustavljanjem automobila sa KM tablicama želi da pojača pritisak na Srbe. 

-Građani na severu KiM imaju puno pravo da voze kola sa KM tablicama. Znaju naši ljudi to, ali on otežava život našim ljudima. Eto, na primer, niko više ne govori o KS tablicama, koje su statusno neutralne. Zašto? Godinu dana pre roka Priština je ukinula te tablice. A vi morate da nastavte da živite i da se borite, poručio je Petković.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike