Podrška Draganu J. Vučićeviću: Brojni političari i javne ličnosti stali uz glavnog urednika Informera

04.04.2023

12:17

0

Šta bi bilo da ovakav poziv za zatvor stigne i na adrese nekih drugih novinara, zapitao je Vučićević pre odlaska u zatvor

Podrška Draganu J. Vučićeviću: Brojni političari i javne ličnosti stali uz glavnog urednika Informera
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević otišao je juče na izdržavanje zatvorske kazne u Okružni zatvor u Bačvanskoj ulici 14 u Beogradu zbog “uvredljivih tvitova” o Jugoslavu Ćosiću i Žaklini Tatalović.

- Niko ne sme da ide u zatvor zbog nečega što misli i što je izgovorio! Ja sam danas, prema po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, ali i Žakline Tatalović, koja je na skandalozan način postala pravosnažna, kao i Dragana Spasića iz Trgovišta, višestruko osuđivani kriminalac!?! Zbog čega?! Jesam li ubio nekoga, opljačkao nekoga?! Nisam! Šta bi bilo da ovakav poziv za zatvor stigne i na adrese nekih drugih novinara!? - upitao je Vučićević i istakao da “srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici”, te da niko ne sme da završi iza rešetaka zbog svojih stavova.

24sedam/Goran Sivački
 

Glavni urednik Informera je odmah, kako je već ranije rekao, obavestio zatvorsku upravu da stupa u štrajk glađu.

- Rekao sam da ću ići u zatvor i evo idem u zatvor, javljam se na odluženje zatvorske kazne. Sve sam rekao, sve znate. Kada pređem ovu kapiju, obavestiću zatvorsku upravu da stupam u štrajk glađu. Imam dva zahteva, jedan je revizija postupka, na osnovu koje sam osuđen po krivičnoj tužbi Jugoslava Ćosića, jer mislim da je presuda skandalozna, politička. Drugi zahtev je pokretanje inicijative za dekirminalizaciju uvrede - rekao je Vučićević neposredno pre ulaska u zatvor.

Na sramnu presudu glavnom uredniku Informera niko nije ostao imun, pa su se povodom toga oglasili mnogi, a među njima i vrh vlasti.

Vučić: To je za mene neshvatljivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da presuda glavnom i odgovornom uredniku Informera zbog verbalnog delikta nije pravdena ni pravična.

– Mislim da nije pravedno ni pravično da čovek koji je u tim stvarima, nevezano za to koliko pozitvno ja o njemu mislim ili ne, nije važno i to ne sme da bude predmet bilo čijeg, pa ni mog izjašnjavanja, već je suština u tome da pogledate razloge zbog kojeg inače tuže nekoliko puta – rekao je Vučić.

Tanjug printscreen
 

– Zamislite da sam ja vas tužio zbog svih gadosti koje ste govorili o meni i da vi morate da idete u zatvor, tako kako sada treba da ide Vučićević i da platite kaznu, pa da nećete ili nemate pa da odete u zatvor, to je za mene neshvatiljivo – rekao je on i dodao da ne može da ruši pravni poredak ni na koji način, može samo da zamoli Vučićevića i njegovog branioca da se uplati kaznu, jer to ne može niko drugi.

Brnabić: Tužan dan za medijsku scenu u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić podržala je istinu za koju se bori glavni i odgovorni urednik Informera, Dragan J. Vučićević.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

– Danas je tužan dan za medijsku scenu u Srbiji i za novinarsku profesiju u Republici Srbiji. Pošto kao predsednica Vlade ne smem da komentarišem presude, da se mešam u rad sudstva, mogu da kažem da mi je neverovatno u stvari i najupečatljivije u svemu ovome ćutanje novinarskih i medijskih udruženja. Gromoglasno ćutanje. Mislim da je to sramota i da sam ja na njihovom mestu, bilo bi me sramota – rekla je Brnabić.

Đukanović: Žao mi je...

Narodni poslanik i visoki funkcioner SNS, Vladimir Đukanović, reagovao je na skandaloznu presudu, ističući da mu je žao zbog svega što se desilo. 

24sedam/Goran Sivački
 

– Dragi prijatelju, dragi Vučko, žao mi je zaista što ti se sve ovo dešava i što si se odlučio na ovaj korak, ali te i skroz razumem. Nažalost, u ovom društvu, svi oni koji su prijatelji gospodina Vučića ili ako su članovi njegove najbliže porodice, u toku njegove vlasti, takozvane njegove diktature, uglavnom oni su nagrabusili. Nema tog sudije koji na taj način ne želi da dokazuje svoju nezavisnost – rekao je Đukanović.

Nedimović: Ono što se dogodilo Vučićeviću sutra može da se dogodi svakom novinaru i slobodnom čoveku

Branislav Nedimović, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, pružio je podršku Draganu J. Vučićeviću, glavnom uredniku Informera.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Neverovatno deluje da neko zbog izgovorene reči, dakle verbalnog delikta, ide u zatvor. Ono što se dogodilo Draganu J. Vučićeviću sutra može da se dogodi svakom novinaru, a možda i svakom slobodnom čoveku. Zakon bi trebalo da zaštiti pravo na slobodu govora. Podrška za Vučićevića, nadam se da će imati dovoljno snage da istraje u teškoj životnoj situaciji koja ga je snašla. Podrška i njegovoj porodici, trebalo bi da bude ponosna na Vučka - poručio je Branislav Nedimović, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Glišić: Ovo je velika nepravda

Predsednik izvršnog odbora SNS-a, Darko Glišić, takođe je osudio presudu Vučićeviću.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

- Do poslednjeg trenutka sam se nadao da će se zaustaviti progon Dragana J. Vučićevića i da neće doći do njegovog odlaska u zatvor. Poštenim ljudima kao što je Dragan nije mesto u zatvoru. Ovo je velika nepravda koja je učinjena prema njemu i Dragan J. Vučićević je danas simbol poštenog i odgovornog novinarstva. Podrška u borbi za istinu, sloboda za Vučka -  rekao je Glišić. 

Toma Fila: Kleveta je opakija i opasnija od uvrede

Poznati srpski advokat i član SPS-a, Toma Fila, podigao je svoj glas i dao podršku u borbi za istinu, za koju se bori Vučićević.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Kako Fila ističe, kleveta je opakija i opasnija od uvrede, a ona je dekriminalizovana. On je dodao da razume Vučićevića u njegovoj borbi, te da je to pitanje principa jer je istina na sudu dokazana. 

- 200.000 nije neka cifra koju ne može da plati Informerov vlasnik. Pitanje je principa i ja ga razumem. Dekriminalizovati uvredu, ali opet uvesti klevetu! Zato što znam mnogo ljudi koji nisu mogli od tih kleveta da se spasu. I to je problem, a ne ovo - zaključuje on. 

Pored ličnosti iz sveta politike, Vučićeviću su podršku pružile i brojne javne ličnosti poput Svetlane Cece Ražnatović, Ace Lukasa, Lidije Vukićević, Mire Škorić, Miroslava Ilića...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike