Vučić čestitao Zoranu Kneževiću izbor za predsednika SANU

30.03.2023

18:10

0

Autor: 24sedam

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala je danas astronoma Zorana Kneževića za novog predsednika Akademije

Vučić čestitao Zoranu Kneževiću izbor za predsednika SANU
Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku dr Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Poželeo je da ovu "izuzetnu, tešku i odgovornu dužnost obavlja na tragu dobre tradicije koju su slavom ovenčali neki od velikana našeg roda, poput Pančića i Cvijića, Novakovića i Medakovića".

- Ovu dužnost preuzimate u vremenima kada su našoj Srbiji više nego ikada potrebni mudrost, jedinstvo i doprinos svakog pojedinca jednom cilju: da izađemo kao pobednici u borbi za razvijenu, mirnu, stabilnu, jaku i uspešnu državu - navodi se u čestitki.

Vučić je naveo da Kneževićevo iskustvo i ugled, kao i zalaganje za slobodu mišljenja i racionalnost u diskursu, neophodni su za napredak na putu ekonomskog, obrazovnog, duhovnog i kulturnog preporoda Srbije.

- Moderna istorija bremenita je nevoljama i svakovrsnim izazovima. Građani naše zemlje sa pouzdanjem gledaju u glavne institucije države, s pravom tražeći mudro rukovođenje na svim poljima, koje će nas nepogrešivo voditi ka ostvarenju onih vizija i ciljeva koje dugo nismo uspevali ni da dostignemo, ni da ostvarimo - naveo je Vučić.

Upravo zbog toga, istakao je predsednik Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti dospeva u žižu pažnje svih slobodno mislećih ljudi i patriota koji se bore za dostojanstvo i napredak Srbije, a koji će, uveren sam, naći i snagu i inspiraciju u Vašem rukovodstvu.

- Još jednom Vam čestitam na izboru, sa nadom da ćemo svi zajedno iz ovog teškog istorijskog trenutka izaći još jači i mudriji, kako bi preci bili ponosni na nas, a potomci zahvalni za dela koja će ostati iza nas - navodi se u čestitki.

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala je danas astronoma Zorana Kneževića za novog predsednika Akademije.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Astronom Zoran Knežević stupio je na čelo akademije, umesto dosadašnjeg predsednika Vladimira S. Kostića, pošto je dobio 75 glasova naspram 33 koliko je dobio njegov konkurent kompozitor Svetislav Božić.

Knežević je astronomiju diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao je 1976, a doktorirao 1989. godine.

U svetu ga smatraju za jednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a na predlog italijanskih astronoma asteroid "3900 Knežević" nazvan je po njemu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike