Srpska akademija nauka i umetnosti dobila novog predsednika: Po njemu je nazvan asteroid (FOTO)

30.03.2023

16:16

1

Novi čovek na čelu SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti dobila novog predsednika: Po njemu je nazvan asteroid (FOTO)
Astronom Zoran Knežević - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala je danas astronoma Zorana Kneževića za novog predsednika Akademije.

Astronom Zoran Knežević stupio je na čelo Akademije, umesto dosadašnjeg predsednika Vladimira S. Kostića, pošto je dobio 75 glasova naspram 33, koliko je dobio njegov konkurent, kompozitor Svetislav Božić.

Knežević je astronomiju diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao je 1976, a doktorirao 1989. godine.

Tanjug/Rade Prelić
 

U svetu ga smatraju jednim od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a na predlog italijanskih astronoma asteroid "3900 Knežević" nazvan je po njemu.

Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio različite istaknute funkcije, a od 2002. do 2014. godine bio je njen direktor.

Za potpredsednika SANU za prirodne nauke izabran je Zoran Popović sa 71 glasom, nasuprot 36 glasova koliko je dobio Miodrag Mateljević, dok je potpredsednik za društvene i humanističke nauke postao Miodrag Marković sa 71 glasom, pošto je Slavenko Terzić dobio 35 glasa.

Tanjug/Rade Prelić
 

U glasanju 114 članova SANU u radnom sastavu, za generalnog sekretara je izabran Nebojša Lalić sa 62 glasa, dok je Dušica Lečić Toševski dobila 50 glasova.

Oproštajni govor Vladimira Kostića

U svom oproštajnom govoru, dosadašnji predsednik SANU Vladimir Kostić je rekao da iskreno želi da se izvini svima kojima je nehotice naneo zlo tokom osam godina boravka na čelu Akademije.

Tanjug/Rade Prelić
 

Kostić je naveo da treba zajednički verovati da u današnjim izborima u Akademiji, "u kojima je učestvovalo mnogo više ljudi sa strane", nema pobeđenih i pobednika.

Prema njegovim rečima, jedan od zadataka u sledećim mesecima je da svi zajedno shvate da je održavanje integriteta Akademije ključni zadatak svakog akademika. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike