"Pokazao je spremnost da za novinarsku slobodu plati cenu": Udruženje elektronskih medija Komnet izrazilo podršku Draganu J. Vučićeviću!

03.04.2023

21:12

0

Udruženje elektronskih medija zahteva od nadležnih sudskih istanci da se po hitnom postupku uradi revizija postupka, a da se Dragan Vučićević pusti iz zatvora"

"Pokazao je spremnost da za novinarsku slobodu plati cenu": Udruženje elektronskih medija Komnet izrazilo podršku Draganu J. Vučićeviću!
Dragan J. Vučićević - Copyright M.M./ATAImages

Udruženje elektronskih medija Komnet izražava punu podršku kolegi Draganu Vučićeviću, koji je svoju slobodu žrtvovao za slobodu medija u Srbiji. Njegova odluka da ode na izdržavanje nezaslužene zatvorske kazne svedoči o izuzetnoj spremnosti da stane u odbranu novinarskih principa i profesije, piše u saopštenju ovog udruženja.

- U našem pravosudnom sistemu kleveta je dekrimanalizovana, ali ostala je uvreda kao krivično delo što otvara mogućnost za brojne zloupotrebe od strane mnogih i onih koji sebe smatraju „nezavisnim novinarima“, a po čijim prijavama časni novinari bivaju osuđivani, pa i zatvarani. 

M.M./ATAImages
 

Bilo bi mudro da se nad današnjim danom duboko zamisli svaka novinarka i svaki novinar u Srbiji, sva medijska udruženja, a posebno oni, kojima su usta puna medijske slobode i novinarske nezavisnosti. Nepobitna je činjenica da je jedini kolega koji je pokazao spremnost da za novinarsku slobodu plati veliku cenu, da iskreno i hrabro podnese žrtvu, jeste glavni i odgovorni urednik Informera, Dragan Vučićević, koji je danas svojom voljom otišao u zatvor, radije nego da pogazi obraz i integritet svoje profesije.

Sramotno je što medijska udruženja u Srbiji koja sebe predstavljaju kao jedina legitimna, kao reprezentativna, ne reaguju na tu praksu.  Zato im je u redu da novinar sudsku presudu za uvredu umesto novčano osluži u zatvoru. 

Udruženje elektronskih medija zahteva od nadležnih sudskih istanci da se po hitnom postupku uradi revizija postupka, a da se Dragan Vučićević pusti iz zatvora". 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike