Đurić: Prištinske vlasti prete egzistenciji Srba

17.12.2022

21:58

0

Autor: 24sedam

Ambasadori Srbije i tzv. Kosova u Americi, Marko Đurić i Ilir Dugoli, govorili su za magazin Njuzvik o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji

Đurić: Prištinske vlasti prete egzistenciji Srba
Marko Đurić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ambasadori Srbije i tzv. Kosova u Americi, Marko Đurić i Ilir Dugoli, govorili su za magazin Njuzvik o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Đurić je izjavio da Priština kontinuirano sprovodi provokativne akte i povećava međuetničko nepoverenje, dok Dugoli tvrdi da ne postoje dokumentovani slučajevi sistematskog kršenja prava kosovskih Srba od strane Vlade Kosova.

Njuzvik konstatuje da je status tzv. Kosova, posle raspada Jugoslavije, ostao predmet međunarodnog spora otkako je proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Većina država članica Ujedinjenih nacija, uključujući Sjedinjene Države i veći deo NATO-a i Evropske unije, gleda na tzv. Kosovo kao nezavisnu republiku, dok skoro polovina sveta ne smatra Kosovo odvojenim političkim entitetom od Srbije. Tzv. Kosovo ima značajnu etničku albansku većinu, ali takođe uključuje brojne manjinske zajednice, uključujući Bošnjake i Srbe, za koje srpski zvaničnici tvrde da su na meti kosovskih vlasti koje sprovode diskriminatornu praksu. 

Previranja su se, piše Njuzvik, pogoršala ovog meseca hapšenjem još jednog policajca kosovskog Srbina kojeg su kosovske vlasti optužile za terorizam, a pojavili su se i izveštaji o napadima na osoblje Evropske unije. Usred ovih nemira, Srbija je otvoreno razmatrala raspoređivanje trupa na Kosovu i Metohiji.

AP Photo/Marjan Vucetic
 

 

- Beograd je bio i uvek će biti konstruktivan učesnik u dijalogu, zalažući se za mir, stabilnost i kompromis. Priština, sa svoje strane, kontinuirano sprovodi provokativne i jednostrane akte kojima se krše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Briselski sporazum uz posredovanje EU, kao i mere koje predstavljaju egzistencijalnu bezbednosnu pretnju srpskom stanovništvu i njihovim pravima, čime se ugrožava mir i dalje povećava međuetničko nepoverenje. Zbog toga tražimo oslobađanje svih uhapšenih Srba i nastojimo da pronađemo načine za deeskalaciju situacije i smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije - rekao je za Njuzvik ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

On je naveo i da je 2022. godina rekordna po broju etnički motivisanih incidenata, protivpravnih i neosnovanih pritvaranja, napada na Srbe, njihovu imovinu i srpsko versko, istorijsko i kulturno nasleđe.

- Srbija ostaje privržena procesu dijaloga koji se vodi uz pomoć EU, bez prejudiciranja budućeg statusa južne srpske pokrajine, a u cilju rešavanja konkretnih pitanja od značaja za život svih ljudi na Kosovu i Metohiji - rekao je Đurić.

Međutim, ambasador tzv. Kosova u SAD Ilir Dugoli rekao je da je „ono čemu smo svedoci poslednje na dugačkoj listi pokušaja Srbije da destabilizuje Kosovo“.

Đurić je dalje naveo da su „Kosovo i Metohija autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije, pod upravom Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK) u skladu sa efektivnom i pravno obavezujućom Rezolucijom SB UN 1244“ i da je proglašenje nezavisnosti Kosova „jednostrani akt kojim se flagrantno krše međunarodno pravo, Povelja Ujedinjenih nacija, Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999) i Završni akt iz Helsinkija“.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike