Kriza na KiM: Rafali kod Zvečana, detonacije u Kosovskoj Mitrovici

11.12.2022

15:07 >> 23:55

0

Autor: Ekipa 24sedam

Na Barikadi i u Rudaru kod Zvečana trenutno je napeto i okuplja se sve veći broj građana, a kako mediji javljaju, čuju se i rafali

Kriza na KiM: Rafali kod Zvečana, detonacije u Kosovskoj Mitrovici
barikade na severu KiM - Copyright AP Photo/Bojan Slavković/Profimedia

Srbi su od juče na barikadama na severu Kosova i Metohije, nakon što je pod sramnom optužbom za terorizam uhapšen nekadašnji pripadnik kosovske policije Srbin Dejan Pantić.

Samo dan ranije kosovska policija je upala u Veliku Hoču i zaplenila više od 40.000 litara vina srpskog domaćina Srđana Petrovića, koji je među malobrojnim Srbima koji je ostao u toj enklavi na KiM.

Prema raspoloživim saznanjima, Aljbin Kurti isplanirao je da večeras upadne na sever i razbije barikade, a kako bi zaštitio bezbednost Srba predsednik Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, posle čega će se obratiti javnosti.

Vučić za Rojters: Tražimo oslobađanje Srba, kosovska policija nema šta da radi na severu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je, u intervjuu za britansku agenciju Rojters, rekao da Srbija traži oslobađanje svih uhapšenih Srba i načine da se smire tenzije na severu KiM.

Vučić je u intervjuu, koji je dao nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, ponovio da Srbi na KiM ne smeju da učestvuju u nasillju nad pripadnicima snaga Kfora i Euleksa, prenosi Tanjug.

Eskobar obišao manastir Visoki Dečani, u ponedeljak u Prištini

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar obišao je manastir Visoki Dečani. Sutra će posetiti Prištinu.

Gabrijel Eskobar je u posetu došao zajedno sa otpravnicom poslova u Ambasadi SAD u Prištini Alison Grunder, saopšteno iz Visokih Dečana na Tviteru.

 

 

- Zahvalni smo na čvrstoj posvećenosti SAD zaštiti svih zajednica i verskog nasleđa na Kosovu - poručili su iz manastira Visoki Dečani.

Vučević poslao poruku Srbima na KiM

Ministar odbrane Miloš Vučević pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije budu staloženi i mirni, da ne nasedaju na provokacije i poštuju Euleks i Kfor

Ministar odbrane Miloš Vučević pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije budu staloženi i mirni, da ne nasedaju na provokacije i poštuju Euleks i Kfor.

Printscreen/RTS
 

Vučević je na Instagramu objavio da je na večerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić odlučeno da se nećemo odustati od očuvanja mira.

Grenel osuo paljbu na Berbokovu: "Nisi uspela da Kurtija dozoveš pameti"

Nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, oglasio se na Tviteru povodom izjave Analene Berbok. 

RTS printscreen
 

- Dijalog nije uspeo. Prešli smo sa ekonomske normalizacije na haos jer vi zapravo ne gledate situaciju. Nisi uspela da dozoveš pameti Aljbina Kurtija poslednjih godinu dana! Odbio je sve što ste vi i SAD ponudili. Uzgred , platite svoje NATO obaveze - napisao je Grenel na Tviteru.

Obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama na severu KiM

Zbog najnovijeg terora premijera lažne države Kosovo, Aljbina Kurtija nastava u osnovnim i srednjim školama na severu KiM je obustavljena.

Za sada nije poznato do kada će trajati obustava rada.

Rafali kod Zvečana, detonacije u Mitrovici

Na Barikadi i u Rudaru kod Zvečana trenutno je napeto i okuplja se sve veći broj građana, a kako mediji javljaju, čuju se i rafali, a kako se  nezvanično saznaje detonacije su se čule u Mitrovici.

Oko 21 sat iz pravca Zvečana čuo se rafal što je izazvalo dodatni strah kod meštana ove opštine na severu KIM.

Napetost raste posle pretnji Aljbina Kurtija koji je najavio da će nasilno ukloniti barikade. Pored puta parkirana je kilometarska kolona vozila, a narod koji se okupio na barikadi Rudare, došli su da izraze svoj protest protiv Kurtijevog terora.

Vozilo iz Kurtijeve pratnje imalo saobraćajku

Automobil u pratnji kosovskog premijera Aljbina Kurtija imao je nesreću na putu za Gnjilane. Istovremeno deo kosovskih medija javlja da je Kurti danas popodne posetio bazu specijalne policije u bazi Belvedere u Južnoj Mitrovici.

Prvu vest za Kallxo potvrdio je portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije: Sa velikom zabrinutošću pratimo situaciju na severu Kosova

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je večeras da u Skoplju sa velikom zabrinutošću prate situaciju na severu Kosova.

Osmani je na Tviteru istakao da je imperativ uklanjanje barikada i uspostavljanje pravne države.

 

 

- Sa velikom zabrinutošću pratimo situaciju na severu Kosova. Napad na policiju Kosova i Euleks, kao i sva dela koja dovode do eskalacije situacije su neprihvatljivi. Ohrabrujemo sveobuhvatno rešenje u skladu sa američkim i evropskim posredovanjem - poručio je Osmani.

Vučićevo obraćanje o pretnjama iz Prištine: Amerika "ljulja svoje čedo", stvorili su monstruma

U Generalnom sekretarijatu predsednika Republike večeras je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Aleksandar Vučić.

Printscreen/RTS
 

Vučić se, posle sednice obratio javnosti na RTS.

- Događa se ono što smo najavili i juče i prethodnih dana i nedelja. Najpre s tog međunarodnog aspekta, u kom imate direktnih falsifikata, ogoljenih laži o stanju na terenu. Na terenu imamo tešku borbu jednog naroda za opstanak na svojim ognjištima - rekao je Vučić.

Ambasade SAD u Beogradu i Prištini: Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost

Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i Metohije, navodi se u Zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini.

- Razumemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, oni koji su podigli "nelegalne blokade" treba odmah da ih demontiraju.

- Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanja. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku Kosovskim snagama NATO - Kforu za njihove napore da obezbede bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava- Euleksu. Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije - kaže se u saopštenju.

Drecun: Kurti objavljuje rat golorukom srpskom narodu

Nakon najnovijeg upada ROSU na sever Kosova, odnosno na Gazivode, možemo očekivati samo nove incidente, rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun, dodajući da su specijalne jedinice na severu Kosova kako bi zastrašivale Srbe.

Drecun je rekao za Tanjug da postoje sistematski napadi specijalnih kosovskih jedinica na pojedince - maltretiranje, hapšenje Srba, iako sa zapada govore kako su to policajci koji nenaoružani idu na sever.

Tanjug / Dragan Kujundžić
 

- Ne možete da se otmete utisku da se radi o smišljenoj kampanji koja krivca treba da pretvori u žrtvu. Кrivac za celu situaciju je Priština, koja uz pomoć nasilja pokušava s jedne strane da obeshrabri Srbe da opstanu na svojim prostorima, a s druge strane da se izvrši veoma snažan pritisak na Beograd da se prihvati ono što se naziva evropski plan za rešenje kosovskog pitanja - navodi Drecun.

Dodaje da se sada koriste razne metode kompletne hibridne operacije koja podrazumeva i aktivnosti na medijskom planu gde treba preusmeriti pažnju na srpski narod, na navodne srpske bande, navodne srpske odbegle policajce, da navodno Srbi bacaju šok bombe, navodno pucaju na pripadnike kosovske policije.

- Stvara se slika da su Srbi nasilni - kaže Drecun i navodi da Beograd očekuje da međunarodno prisustvo na Кosmetu osigura da ne bude nasilja nad srpskim narodom.

Porodica uhapšenog Pantića nema informacije o njemu: Brinemo za njegovo zdravlje, srčani je bolesnik, potrebna mu je terapija

Porodica Dejana Pantića koga je juče, naočigled supruge, Kosovska policija uhapsila na Jarinju, od trenutka hapšenja nema nikakve informacije o njemu i zabrinuta je za njegovo zdravlje.

Kako su članovi porodice rekli za Kosovo onlajn, Pantić je težak srčani bolesnik, a pre samo tri meseca u Valjevu mu je ugrađen stent.

- Njemu su potrebni lekovi koje pije nakon ugradnje stenta, kao i terapija za hipertenziju i slabost srca koju mora redovno da uzima. Zabrinuti smo za njegovo zdravlje. Porodica od momenta hapšenja nema nikakve informacije o njemu, ni u kakvom je stanju ni gde se nalazi i nemamo način da mu dostavimo lekove. Lekove nije uspeo da mu dostavi ni advokat koga smo angažovali - navode iz porodice Pantić.

Građani polako pristižu u Varage

Nešto posle 17 časova građani severnog dela Kosova i Metohije polako pristižu na barikade u mestu Varage.

Portparol NATO: Pozivamo sve strane da izbegavaju provokativne akcije i retoriku

Portparol NATO-a Oana Lungesku poručila je da misija Kfor ostaje izuzetno oprezna i potpuno sposobna da izvrši svoju misiju prema mandatu Ujedinjenih nacija. "Pozivamo sve strane da izbegavaju provokativne akcije i retoriku i da doprinesu smirenju i stabilnosti", navela je ona na Tviteru.

Lungesku je navela i da se NATO pridružuje svojim saveznicima i Evropskoj uniji u osudi napada na pripadnike Euleksa.

 

 

- Pridružujemo se NATO saveznicima i EU u oštroj osudi napada šok bombama na Euleksovu izviđačku patrolu sinoć. Svaki takav napad je neprihvatljiv i odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost - napisala je Lungesku.

Rakić: Kurti večeras šalje ROSU na sever da sprovede Oluju, Kfor i Euleks da spreče haos

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da na "osnovu informacija koje imaju, Aljbin Kurti će večeras na sever Kosova poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice da progoni srpski narod i sprovodi Oluju".

- Nakon našeg apela za mir, a prema informacijama koje imamo Aljbin Кurti je na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice na sever Кosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju - naveo je Rakić.

Tanjug/Rade Prelić
 

Rakić je pozvao Kfor da spreči upad ROSU na sever Кosova, podsećajući da je njihovo prisustvo na ovim prostorima protivno svim sporazumima na snazi.

- Ovo je trenutak kada je odgovornost na Кforu i Euleksu, da spreči haos koji Кurti sprema - poručio je Rakić.

Brnabić Borelju: Barikade na severu KiM štite i Briselski sporazum

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, reagujući na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade, da barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj Srba na KiM.

"Tu su ne samo zato što su im ugrožena osnovna ljudska prava, već štite i Briselski sporazum koji ste potpisali i čije sprovođenje treba da garantuje EU", napisala je ona na Tviteru.

AP Photo/Bojan Slavković
 

 

Vučić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u 19 časova.

Predsednik će se obratiti javnosti i predočiti najnovije odluke u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije od 19 sati i 30 minuta.

Aljbin Kurti planira upad na sever KiM

Aljbin Kurti obavestio je danas predstavnike Kvinte na KiM, da će kosovske bezbednosne strukture, predvođene Specijalnim jedinicama policije, preduzeti sve mere kako bi uklonili barikade na severu.

On je Srbima dao ultimatum da najkasnije do večeras sklone prepreke sa magistralnih puteva.

Profimedia
 

 

Kurtijevi policajci upali na Gazivode!

Pripadnici Kurtijevih specijalnih jedinica Rosu upali su danas pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode.

Oni su sa dugim cevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga sa objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

Vučić se sastaje sa Srđanom Petrovićem iz Velike Hoče 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak u Beogradu sa vlasnikom vinarije Srđanom Petrovićem iz Velike Hoče.

Razgovor će biti održan u 11 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče, policija i carina prištinskih vlasti prošlog četvrtka su zaplenili gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara. 

Tanjug/ STR
 

 

Ne može se ni peške ni kolima preko Jarinja i Brnjaka

Nakon što su juče podigli barikade, Srbi su jutros i osvanuli na njima uprkos kiši i lošem vremenu. Kosovska policija zatvorila je prelaze i Jarinje i Brnjak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike