Sever Kosova blokiran i danas, Srbi ne odustaju - sve više ih je na barikadama (FOTO)

11.12.2022

06:05 >> 09:21

0

Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak

Sever Kosova blokiran i danas, Srbi ne odustaju - sve više ih je na barikadama (FOTO)
Kfor - Copyright Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu)

Juče je bio zaista buran dan na severu Kosova i Metohije, nakon hapšenja Srbina, bivšeg propadnika kosovske policije. I jutros je sever Kosova i Metohije blokiran. Blokiraju ga i građani, ali i kosovska policija. Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak.

Uprkos kiši koja neprestano pada celu noć, kao i ovo jutro, Srbi su dočekali na barikadama u Ibarskoj Slatini kod Sočanice i u Lešku, javlja Kosovo onlajn.

Kako kažu, neće odustati od svojih namera, a u jutarnjim časovima ponovo je počeo da raste broj građana na barikadama i polako se u sve većem i većem broju okupljaju građani iz Sočanice i Leposavića.

Na magistralnom putu Leposavić - Kosovska Mitrovica parkirani su šleper, autobusi i automobili.

Na barikadama koje su Srbi postavili u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, noć je protekla mirno, ali napeto. 

I jutros je stotinak građana sa kišobranima u blizini barikade kod Rudara.

Prva barikada je postavljena  iz pravca Prištine prema Raški sve do Leška, odnosno punkta Jarinje, ima više barikada. Barikada je postavlјena i na putu Mitrovica-Zubin Potok, prema punktu Brnjak.

printscreen/RTS
 

 

Dopisnik RTS-a Andrija Igić javlja da je sever Kosmeta i dalje blokiran što od strane građana, što od strane policije. Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak.

Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic)
 

Premijer takozvane države Kosovo Aljbin Kurti je najavio da barikade treba odmah skloniti, tako da je noć protekla u iščekivanju akcije kosovske policije.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Na Jarinju je juče uhapšen Srbin Dejan Pantic koji je bio integrisani pripadnik policije tzv Kosova.

Srbi su potom postavili barikade jer ne žele da dozvole da uhapšeni bude odveden za Prištinu.

Kosovo online
 

 

Od okupljenih se moglo čuti da je reč o čoveku bez mrlje u karijeri, koji nije učestvovao u ratnim dejstvima na Kosmetu.

Pantić je uhapšen na administrativnom prelazu, dok se vraćao pravca Raške, a u trenutku hapšenja bio je sa suprugom. Njemu je određen pritvor do 30 dana. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike