Produžen pritvor Haradinaju i Gucatiju za još dva meseca

25.02.2021

12:13 >> 12:20

0

Gucati i Haradinaj optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hap

Produžen pritvor Haradinaju i Gucatiju za još dva meseca
Copyright Printscreen/scp-ks.org

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu ponovo su, za još dva meseca, produžila pritvor predsedniku i potpredsedniku Udruženja ratnih veterana tzv OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U odluci sudije za prethodni postupak, koja je danas objavljena, navodi se da i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen, a to su opasnost od bekstva, opstrukcija postupaka i ponavljanje krivičnih dela.

Sudija smatra i da nisu dovoljni ni dodatni uslovi, koje su optuženi predložili, da bi bili garancije za otklanjanje navedenih rizika.

Gucati i Haradinaj optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Gucati je pred sudom negirao krivicu, dok je Haradinaj odbio da se uopšte o njoj izjasni jer, kako ne naveo, ne priznaje taj sud.

Uhapšeni su u Prištini 25. septembra prošle godine i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

ŽAO MI JE ŠTO NISAM UBIJAO KOLIKO MI JE BIO ĆEF

Printscreen/Youtube, Dukagjini

Inače, Nasim Haradinaj jer svojevremeno izjavio da se ne plaši Specijalnog suda i da javno priznaje da je ubijao srpske vojnike.

U emisiji “Frontal”, pre oko dve godine, Haradinaj je izrazio revolt prema stvaranju suda koji jednostrano tretira ratne zločine.

On je rekao da se ne plaši jedne takve institucije, koja je, prema Haradinajevim rečima, nepravedno formirana, uspostavljena da sudi Albancima, a ne Srbima, za dela izvršena tokom poslednjeg rata na Kosovu.

Predstavnik veterana rekao je da su on i drugi pripadnici OVK ubijali srpske vojnike i dodao:

– Ubijao sam srpske vojnike svaki put kada sam imao šansu. Kažem svojoj porodici da mi je žao što nisam ubijao onoliko koliko mi je bio ćef. Žao mi je što su mi ubili drugove, ali mi je drago što sam ubijao Srbe.

U ostalim slučajevima koji se vode pred Specijalizovanim većima, statusne konferencije još nisu zakazane.

Prvo suđenje očekuje se da će biti zakazano u postupku protiv Saljiha Mustafe, koji je i prvi optužen, uhapšen i izručen Hagu.

U trećem postupku pred tim sudom protiv nekadašnjih čelnika OVK Hašima Tačija i drugih, najavljeno je da će do leta trajati istraga tužilaštva, koje je tražilo da se suđenje zakaže za septembar ove godine.

Odbrana optuženih se tome protivila, tražeći dodatno vreme za svoju istragu, a sud još nije odlučio kada će zakazati to suđenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike