Ostavljate uključen TV dok spavate? Naučnici objasnili zašto je to loša ideja

18.11.2020

21:20 >> 10:16

0

Zbog toga se budite pospani i loše raspoloženi

Ostavljate uključen TV dok spavate? Naučnici objasnili zašto je to loša ideja
Copyright Unsplash/Levi Stute

Neki tvrde da bez TV-a ne mogu da zaspe, dok drugi ostavljaju da im radi i tokom cele noći. Ako spadate u neke od pomenutih, morate znati da vam to itekako remeti proces spavanja i ostavlja posledice na vaše zdravlje.

Naučnici su ovde jasni i saglasni – ljudsko telo treba da spava u potpunom mraku. Kada sunce izađe i pojavi se dnevno svetlo, receptori svetla u mrežnjači šalju nam signal da je vreme za buđenje i sprečavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizmu.

Možda vas zanima: Da li spavate sa čarapama ili bez njih? Evo šta je zdravije i šta to govori o vama

A kada padne mrak, situacija je obrnuta. Tada telo dobija signal da je vreme za krevet i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput uključenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svetlo značajno remeti osnovne telesne funkcije, cirkadijarni ritam i ulazak u fazu spavanja u kojoj ćete se najbolje odmoriti.

Unsplash/Victoria Heath

Zbog toga ste pospani, loše raspoloženi i imate osećaj teskobe kada se probudite.

Isto važi i za spavanje uz uključen kompjuter ili prigušena svetla – neurološka istraživanja pokazala su da oboje dovodi do lošeg raspoloženja. Stoga pokušajte da se rešite te navike. Ako ipak ne možete da zaspite bez televizora, obavezno ga podesite da se isključi u određeno doba noći kako biste smanjili posledice lošeg sna.

Saznaj više:

11 sitnica tačno pokazuje da uopšte ne poštujete sebe

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike