Sedam znakova koji pokazuju da su vas odgajili emocionalno nezreli roditelji

30.11.2021

21:05

0

Oni nisu loši roditelji, samo su možda i oni sami, kao deca, bili lišeni pažnje

Sedam znakova koji pokazuju da su vas odgajili emocionalno nezreli roditelji
profimedia-0360169454 - Copyright Profimedia

Emocionalna zrelost znači znati kontrolisati svoje emocije, preuzeti odgovornost za svoje greške i prihvatati tuđe stavove i mišljenja.

Nažalost, odrasle osobe nisu uvek emocionalno zrele, a to može da ima negativne posledice na njihovu decu.

"Bright Side" otkriva kako izgledaju emocionalno nezreli roditelji.

1. Oni brinu samo o fizičkim potrebama deteta

Emocionalno nezreli roditelji mogu biti fenomenalni u osiguravanju zadovoljenja osnovnih potreba njihove dece. Mogu im osigurati hranu, dom i obrazovanje i brinuti o njima kad su bolesni, ali nisu baš dobri u pružanju emocionalne podrške.

Profimedia
 

Kad je njihovo dete zbog nečega zabrinuto ili uzrujano, oni bi mogli da odbace ta osećanja, jer ne mogu da shvate kako dete koje je dobro zbrinuto može da ima bilo kakvih problema.

2. Ne znaju da izraze osećanja

Kada je reč o izražavanju emocija, emocionalno nezrelim roditeljima to nije prijatno. Dete mora da zna da je voljeno, ali takvi roditelji nisu baš dobri u iskazivanju naklonosti.

Možda zbog toga što su i sami odgajani tako da se o emocijama ne razgovara ili niti se dele. Zato kasnije u životu mogu misliti da će izgledati ranjivo ili slabo ako požele da se povežu sa svojim detetom na dubljem emotivnom nivou.

3. Ne tolerišu različitosti

Emocionalno nezreli roditelji misle da su oni jedini koji znaju ispravno da postupaju. Ukoliko imate drugačije mišljenje, ne treba da se trudite da pronađete sredinu, jer oni tuđe stanovište neće prihvatiti. 

Profimedia
 

4. Ponašaju se detinjasto

Budući da emocionalno nezreli roditelji ne znaju da izraze svoje emocije na zdrav način, možda će im biti teško da kažu kako se osećaju. Zbog toga se ponekad ponašaju detinjasto.

5. Često gube živce

Kad ne znaju da izraze osećanja, ljudi ne znaju ni da ih kontrolišu. Zato emocionalno nezreli roditelji lako gube živce, pa čak umeju i da krive dete zbog nečega što ih je uzrujalo. 

6. Ne čine ništa po pitanju emocionalnog rada

Emocionalni rad je ono što činite da biste čuvali svoj odnos sa nekim. U porodici sa emocionalno nezrelim roditeljima, teret obavljanja ovog posla pada na dete. Njihov posao je da poprave zategnutu vezu, čak i ako razlog zašto je postalo napeto nije njihova greška.

Profimedia
 

Njihovi roditelji, s druge strane, možda nikada neće priznati da su pogrešili i izviniti se za svoje ponašanje.

7. Njihovo ponašanje je nestabilno

Emocionalno nezreli roditelji su često pod uticajem drugih ili spoljnih faktora. Njihovo raspoloženje podložno je čestim promenama, kao i način komunikacije s detetom. Mogu neko vreme biti duboko uključeni u život svog deteta, a onda odjednom da postanu nezainteresovani i rezervisani. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bright Side

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike