Neznatno odricanje za odlične rezultate: Ako želite da smršate do leta napravite ove tri promene u ishrani

29.05.2024

06:42

0

Autor: K. O.

Neće vam teško pasti, a kilogrami će samo ići dole

Neznatno odricanje za odlične rezultate: Ako želite da smršate do leta napravite ove tri promene u ishrani
Copyright Profimedia

Bliži se leto, a sa njim i želja da se osećamo samopouzdano i u formi. Srećom, postizanje tog cilja ne mora uključivati ekstremne mere ili brze dijete koje mogu učiniti više štete nego koristi. Nekoliko jednostavnih promena u ishrani može učiniti čuda za vaše ciljeve mršavljenja.

Lična trenerica i savetnica za nutricionizam, Alana Kejt Derik i dijetetičarka Trista Best otkrile su male, ali značajne promene u ishrani koje mogu doneti velike rezultate.

1. Zamenite slatke napitke vodom

Derik predlaže da počnemo zamenom slatkih pića, poput gaziranih pića i sokova, zdravijim alternativama. Mnoga od naših omiljenih pića su verovatno puna šećera, što može biti štetno za naše zdravlje iz više razloga. "Te kalorije se brzo nakupljaju i ne daju nikakve vredne hranljive materije", objašnjava za SheFinds. Umesto toga, možemo se odlučiti za vodu ili nezaslađene sokove.

Freepik
 

2. Dajte prioritet nemasnim proteinima

Derik takođe naglašava važnost uključivanja nemasnih proteina u obroke kako bismo optimizovali metabolizam i očuvali mišićnu masu.

"Štednja na proteinima može izazvati osećaj gladi pre obroka", upozorava.

Uključivanje kvalitetnih izvora proteina, kao što su pileća prsa, riba, tofu ili sočivo, može nam pomoći da ostanemo siti i zadovoljni. Međutim, savetuje se da pazimo na veličinu porcija kako bismo izbegli prekomernu konzumaciju.

Profimedia
 

3. Jedite više probiotika

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su korisni za zdravlje creva i mogu doprineti poboljšanju probave i jačanju imunološkog sistema. Iako neka istraživanja sugerišu povezanost između probiotika i gubitka težine, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdili tačni efekti na telesnu težinu.

Međutim, probiotici iz fermentisane hrane mogu pomoći hranjenju "dobrih" bakterija u crevima, što može pomoći u gubitku kilograma, tvrdi Best.

Freepik
 

"Konzumiranje više hrane bogate probioticima može pomoći u smanjenju upale u telu. Probiotici su živi mikroorganizmi koji su korisni za zdravlje, posebno za zdravlje creva. Mikrobiom creva igra ključnu ulogu u regulaciji upala u celom telu", zaključuje dijetetičarka, piše Index.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike